Fara bascalie

Nimic nu mai merge…?

Sunt întâmplări dramatice, neprevăzute, pur şi simplu ghinioniste, sau dimpotrivă, ele se completează într-un puzzle, din cauza viciilor de sistem, din ce în ce mai numeroase şi mai greu de gestionat?
Mă refer la suita de nenorociri abătute peste România, în care includ inundaţiile, incendiul de la Maternitatea Giuleşti, exodul medicilor, tăierea salariilor în maniera cea mai dramatică din întreaga Europă, şi ea, aflată în criză.
Cei cu care discut se referă în special la o criză de sistem, pe care Emil Boc nu mai reuşeşte nici măcar să o gestioneze, lipsit (aproape) total de sprijinul populaţiei. Preşedintele Băsescu face gafe după gafe, refugiat într-un stil care nu mai funcţionează nici el cum funcţiona odată. În ultimul număr din „Dilema veche”, Andrei Pleşu face o trecere în revistă a reacţiilor prezidenţiale nepotrivite din ultima perioadă, după ce o bună bucată de vreme, Băsescu s-a aflat în graţiile unei părţi a intelectualităţii, convinsă de infailibilitatea opiniilor prezidenţiale.
Ca în fiecare an, ultimele două săptămâni ale lunii august mai sunt rezervate pentru concedii. Din septembrie, salariile micşorate îşi vor arăta adevărata dimensiune, mai ales că se anunţă şi noi disponibilizări. Ziua scade, va creşte consumul de curent electric, se va face frig, iar preocuparea oamenilor nu atât pentru politică, dar mai ales pentru o altă variantă, în care să existe şi ceva speranţă, va deveni din ce în ce mai acută. Această acutizare va îmbrăca, e de aşteptat, diferite forme.
Dezirabil este ca mecanismul politic al societăţii, reprezentat de partide, să preia nemulţumirile şi să găsească o formă eficientă de expunere parlamentară. Expunere nu în sensul de poveşti, ci de acţiuni concrete. Nemulţumirile sunt mai multe decât cele spuse. Educaţia, sănătatea, finanţele, prestaţia guvernamentală în ansamblu, băşcălia prezidenţială şi ezitările Opoziţiei fac acum parte dintr-o panoplie comună, disociabilă la nivel analitic, dar bine închegată pentru omul de pe stradă, care simte presiunea crescândă a evenimentelor (inclusiv cu concursul mass-media) şi mai ales, nu vede ieşirea. Din ce în ce mai mulţi nu cred în redresare, nu mai cred în nimic, regretă doar că la diferite momente, nu au părăsit ţara.
Cum zic chinezii, singurii care au mai avut ceva de aplaudat în prestaţia lui Emil Boc, ne-aşteaptă vremuri interesante. Ar fi bine, dacă n-ar fi atât de grele.

5 comentarii la „Nimic nu mai merge…?

  • …scrieti dvs „masuri concrete”…de unde naiba masuri concrete cit timp douazeci de ani au pus totul la pamint si pamintul l-au salbaticit…masuri concrete cine sa ia, aia ,care-si tin banii in Elvetia ghiftuiti de comisioanele care le-au primit darimind tara? ba cum un necaz nu vine niciodata singur, dupa toate acestea in septembrie incepe scoala, oare cit costa?

  • Buna Maria , iti citesc de multa vreme comentariile si iti dau dreptate . Citesc cu mult interes Articole scrise de Alexandru Gruian .Din pacate aceasta este adevarata ,, fata” a poporului roman .Este foarte greu sa mai gasesti in Romania oameni capabili . Un popor care in 2010 nu reuseste sa-si rezolve civilizat problemele Sanatatii , Infrastructurii, Transportului etc. nu se poate numi un popor demn. Din pacate Istoria ne-a mintit , si nu sintem noi romanii acel popor despre care Istoria spunea lucruri frumoase (viteji,harnici,cinstiti etc. )Spre norocul nostru traim totusi in Europa altfel ….

  • Intr-adevar, vremuri interesante…

    Astept platformele politice ale noilor partide (nu e vorba de bufonul Dan Diaconescu).

  • No, domnule Alex se vede ca esti partinic. Daca erai neutru spuneai ca situatia de la noi este „interesanta” si nu dezastruoasa, asa cum dai de inteles. Spuneai ca guvernantii au luat masuri anticriza care „merita a fi studiate” si ca opozitia se manifesta „logic intr’o democratie”. Iar noi astia fara partid ce sa spunem decat „t’ule mama lor de hoti, la toti!”

  • multumesc frumos ED, daca ai observat in presa locala, acum eu o citesc doar online,nu mai sunt editorialisti, asa ca dl Gruian se pare ca a ramas singurul curajos si singurul care mai crede in doctrina liberala, pacat ca obiectul muncii lipseste,adica adevaratii liberali, aia din istorie…o alta mare tara a societatii noastre este ca nu avem partide, avem gasti, gasti formate din fosti activisti de partid comunist si poate chiar mai rau fosti securisti, la toate acestea se adauga o totala lipsa de cultura civica…ii plingem pe cei din sanatate ca nu au salar, dar oare ala pe care-l au si-l merita? la maternitatea aceea nu era nimeni linga copilasi, aveau un chef, ce vrem mai mult, erau de vina bebelasii ca s-au nascut prematur,ii plingem pe bugetari ca li s-a taiat din salar, dar oare chiar isi merita salarul, cind pentru o simpla intrebare tre sa scoti din buzunar o spaga de 50 lei? DUPA UN ASA DEZASTRU ORICE OM DE BUN SIMT FIIND MINISTRU SI-AR FI PUS DEMISIA, LA NOI?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura