Actualitate

Nedeia de la Vaţa

Adriana Năstase

Ieri, sărbătoarea ,,Nedeia de la Vaţa” a adunat laolaltă iubitori ai folclorului românesc. Sătenii s-au relaxat, au ascultat muzică, au servit bunătăţi, primarul comunei dorind să le ofere o zi specială. De altfel, piaţeta din faţa căminului cultural din Vaţa de Jos, locul unde s-a desfăşurat nedeia, s-a umplut de oameni.

Formaţii şi solişti de muzică populară

Sărbătoarea de la Vaţa a început cu un meci de fotbal, dintre echipele Ponorul Vaţa şi Voinţa Vălişoara, în cadrul campionatului judeţean. Meciul a fost câştigat de gazde. Manifestarea a continuat cu un program artistic, susţinut de elevii Şcolii Generale Vaţa de Jos, cu ocazia zilei de 1 Iunie.

Spectacolul folcloric a fost susţinut de soliştii Valentin Crainic, Ciprian Roman, Alina Bora, Monica Lupu, Cristian Fodor, Marcel Vârtei, Carla Crişan, Mariana Suciu, Elena Evsei, Viorica Brânduşan, Zenu Tămaş, Bogdan Toma, Gelu Rovinar. Invitatul special a fost îndrăgitul solist Petrică Moise. Au mai participat Taraful de la Vaţa (dirijor Pera Bulz), Diana Selagea şi formaţia Florin Ionaş, Ansamblul ,,Doina Crişului” din Brad, în coregrafia lui Nicolae Grigoraş, dirijor prof. Ionel Coza.

Manifestare de tradiţie

,,Folclorul niciodată nu a dezbinat pe nimeni, ci a fost un element de unire. Faptul că ne păstrăm limba, portul şi obiceiurile, care merg din generaţie în generaţie, poate determina şi păstrarea unei comunităţi unite. Acesta este motivul pentru care încerc, în ciuda dificultăţilor materiale, să susţin astfel de manifestări’’, a declarat Milu Folescu (foto), edilul-şef al comunei Vaţa de Jos.

Nedeia, menţinută în unele zone ale ţării până în zilele noastre, pare să aibă legătură cu celebrarea unei sărbători precreştine, dedicată zeului focului şi al soarelui, venerat pentru a preîntâmpina diverse fenomene meteorologice. Nedeia (sl. nedělja – duminica) este strâns legată de calendarul vieţii pastorale. Conform informaţiilor existente, prima atestare documentară a unei nedei păstoreşti este din anul 1373.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura