Actualitate

Ne menţinem în topul sesizărilor la „Radarul Pădurilor“

03 radarul padurilorOana Mihnea

Tăierile masive de păduri au reprezentat mereu o reală problemă. Acest lucru s-ar putea să devină o tristă amintire, după ce preşedintele ţării a promulgat o lege aspră.
Din octombrie 2014, de când a intrat în funcţiune „Radarul Pădurilor“, s-a înregistrat o oarecare scădere a numărului de hoţi de lemne, însă defrişările n-au fost stopate în totalitate. În decembrie anul trecut, Senatul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia distrugerea mediului înconjurător este considerată drept atac la siguranţa naţională. Actul normativ a fost promulgat de şeful statului, Klaus Iohannis. Legea prevede ca defrişările ilegale realizate pe suprafeţe de peste un hectar sunt o ameninţare la siguranţa naţională, iar SRI şi Ministerul Apărării Naţionale au atribuţii în combaterea acestui fenomen.
Cu toate acestea, conform unei statistici făcute la nivelul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, din judeţul Hunedoara au fost efectuate de atunci şi până în prezent 1.503 apeluri la „Radarul Pădurilor“, judeţul nostru situându-se pe locul patru după Gorj, Braşov şi Alba. Este adevărat că în urma verificărilor făcute de poliţişti, s-a dovedit că în unele cazuri, transporturile de masă lemnoasă sunt legale, dar nu întotdeauna. „În anul 2015, la nivelul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara s-au înregistrat 287 de sesizări. Dintre acestea, 20 s-au confirmat, 17 şoferi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de peste 40.000 lei şi s-au confiscat 61 metri cubi de lemne. Restul de trei apeluri s-au dovedit a fi false, motiv pentru care apelanţii au fost amendaţi cu 900 lei pentru falsa alarmare a autorităţilor“, a declarat subcomisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
În pădurile care aparţin de Direcţia Silvică Hunedoara nu s-au înregistrat defrişări masive, care să afecteze mediul înconjurător. „Avem în administrare 163.000 ha, dar nu am avut tăieri ilegale de lemne. Au fost furturi mărunte de câţiva metri cubi la câte un canton silvic, dar nu am avut probleme majore. Anul trecut, pe suprafeţele unde s-a recoltat masă lemnoasă s-au împădurit integral 225 ha şi 70 ha au fost completate cu puiet“, a menţionat Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura