Actualitate

Morţii de pe halda de zgură pot aduce falimentul firmelor vinovate

Carmen Cosman

Tragedia de pe halda de zgură de la Hunedoara, de anul trecut, s-ar putea muta în curtea Gărzii de Mediu, care susţine că a făcut anual controale, dar nu a găsit nici o neregulă. Totuşi, doi oameni au murit îngropaţi în sute de metri cubi de zgură, iar procurorii care instrumentează dosarul ar putea căuta şi cauzele tragicului accident, nu doar efectul.

Controale de ochii lumii
Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a întocmit un dosar de cercetare penală care vizează tragedia produsă la jumătatea lunii noiembrie 2011 pe halda de zgură de la Hunedoara, când doi oameni şi-au pierdut viaţa îngropaţi în sute de metri cubi de zgură. Vorbim despre accidentul cu consecinţe extrem de grave, produs pe porţiunea concesionată de SC Agregate Buituri (fostă Grampet) de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara. La acel moment, o bucată mare de zgură, de 30 de metri înălţime, a căzut peste utilajele cu care muncitorii lucrau, aceştia fiind îngropaţi sub sute de metri cubi de zgură. Dincolo de aspectele de latură penală pe care le-ar putea descoperi – sau nu – procurorii, rămân mai multe aspecte legate de avizele de mediu, care contravin legilor în vigoare, conform factorilor autorizaţi, şi care nu au fost descoperite, la absolut nici un control, de reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara. Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, a precizat că proprietarul haldei, Arcelor Mittal, a încredinţat, prin contracte comerciale, exploatarea haldei, atât pentru scoarţă metalică, cât şi pentru zgură. „Autorizaţia de mediu pentru cei doi operatori a fost emisă pentru exploatare integrală. Unul dintre operatori a respectat autorizaţia, în timp ce celălalt a făcut cum a vrut”, a declarat Barabaş, referindu-se la operatorul în „ograda” căruia s-a produs tragedia, respectiv Agregate Buituri. De fapt, firma s-a axat doar pe scoarţa metalică, în timp ce zgura ar fi fost redepozitată la întâmplare. Iar problemele nu se opresc aici. Agregate Buituri a subcontractat lucrarea către mai mulţi operatori, cărora le-a „transmis” implicit şi autorizaţia de mediu obţinută în decembrie 2006, fără să parcurgă paşii legali. „Autorizaţia de mediu este transferabilă de către autoritatea emitentă, dar nu este transmisibilă. Firma trebuia să ne solicite să transferăm autorizaţia către un alt operator, dar acest lucru nu s-a întâmplat. APM este obligată de legislaţia în vigoare să stabilească măsuri pentru repararea prejudiciului adus mediului în perioada celor cinci ani de funcţionare haotică. Adică, au extras doar o parte din deşeurile de pe haldă, respectiv scoarţa metalică, iar zgura au depozitat-o necontrolat”, a mai spus directorul APM Hunedoara.

Garda de Mediu nu vede nereguli
Din punct de vedere al Agenţiei de Protecţie a Mediului, este clar ce se va întâmpla de acum în acolo. În schimb, lucrurile ar fi putut fi stopate între timp de Garda de Mediu, care are atribuţii de control, însă comisarii nu au văzut şi nici nu văd nici o neregulă legată de acest aspect. „Firmele care au lucrat pe halda de zgură au lucrat ca subcontractanţi ai societăţii Agregate Buituri. Din punctul meu de vedere, este suficientă autorizaţia de mediu emisă pentru cele două firme care au încheiat contracte cu Arcelor Mittal”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan. El susţine că planul de exploatare a fost respectat şi, cel puţin odată pe an s-au efectuat verificări planificate, la care se adaugă controalele neplanificate, făcute în urma unor sesizări sau solicitări. Şi s-a aplicat cel puţin o amendă. „În 2006, s-a aplicat o amendă pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei”, a precizat şeful Gărzii de Mediu Hunedoara. Era perioada în care s-a produs o alunecare semnificativă pe halda de zgură, de aproximativ 3 milioane de tone, dar de atunci, spune Cristian Moldovan, nu s-au mai înregistrat nereguli ori alunecări masive.
Important este, însă, că din cauza modului defectuos de transmitere a autorizaţiei de mediu, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pot să confişte întregul venit obţinut de subcontractanţii care au lucrat pe haldă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura