Monument funerar medieval, scos din Mureş

Sorina Popa

O nouă piatră funerară a fost adusă la suprafaţă, din Râul Mureş, de către reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Deşi se credea că ar fi vorba despre o piatră funerară din epoca romană, la fel ca aceea care a fost descoperită în zona Mintiei zilele trecute, se pare că nu este aşa. „Piatra funerară descoperită dincolo de localitatea Veţel este din epoca medievală. Se crede că ar fi vorba de un monument funerar construit în memoria fetei grofului din Veţel, ridicat pe malul Râului Mureş. Se povesteşte că fata a murit într-un accident de caleaşcă, iar părinţii i-au ridicat un monument pe malul Râului Mureş. Am găsit monumentul în apă, este foarte bine păstrat. Piatra cântăreşte peste o tonă. Inscripţia de pe ea este, credem, în limba maghiară, şi va fi descifrată de un specialist de la Sibiu”, a declarat Liliana Ţolaş (foto), directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Specialiştii de la muzeul devean susţin că inscripţiile de pe monumentul găsit recent sunt foarte valoroase şi foarte bine păstrate. Acesta va fi aşezat fie în faţa Palatului Magna Curia, fie înăuntrul lui, fiind din epoca medievală şi nu din cea romană.

3 comentarii la „Monument funerar medieval, scos din Mureş

 • 8 octombrie 2012 la 7:24
  Permalink

  OARE SPRE CE ARATA SI MAIMUTA ASTA POLITRUCA ,SI APUS HALAT ALB,CE DRACU VREA SA DEMONSTREZE SI EA, PARCA NU STIE TOATA LUMEA CA E O NULITATE IN ALE ARHEOLOGIEI

 • 8 octombrie 2012 la 10:45
  Permalink

  Baaaaam daca Muresul ne da atatea eu zic sa-i dam si noi ceva: i-a aruncati jigodita asta in apa, mai da-o-n plm de element decavat ce este!

 • 8 octombrie 2012 la 14:28
  Permalink

  E “tare” Liliana la scos bolovani!!!Dar de ce ii trebuie traducatori de la Sibiu??? Ce in “cotetzul molotzist” se vorbeste doar rromaneza???
  🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Angela Stoica, viceprimarul din Vulcan, a demisionat din funcțiile publice

Viceprimarul din Vulcan Angela Stoica (foto) şi-a depus, vineri, demisia din Consiliul Local Vulcan, pe care a trimis-o la Primăria...

Evadarea din pluton

FC Hunedoara s-a distanţat la cinci puncte de locul doi şi la şase lungimi de echipele de pe poziţiile trei-cinci,...

Îi vindea lucrurile din casă

Un bărbat de 32 de ani, din Geoagiu, s-a ales cu dosar penal, după ce, vreme de câteva zile, a

Închide