Modificare importantă a codului fiscal în privinţa tranzacţiilor imobiliare

1 februarie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Mesagerul juridic

Doris Visirin, avocat

Începând cu data de 1.02.2017 intră în vigoare, în conformitate cu dispoziţiile art. 9 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 3 din 6.01.2017, o modificare în modul de calcul al impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare, respectiv în privinţa transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor (uz, uzufruct, abitaţie, superficie) acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii.
Conform dispoziţiilor amintite, contribuabilii nu vor mai plăti impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare dacă valoarea tranzacţiei nu depăşeşte suma de 450.000 lei. Peste această sumă, impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare se va calcula de către notarul public, prin aplicarea unei cote de 3 la sută la valoarea ce depăşeşte suma de 450.000 lei.
Actele ce intră sub incidenţa acestei modificări de lege sunt sub aspect notarial, contractele de vânzare, contractele de donaţie, contractele de întreţinere, contractele de schimb imobiliar şi orice alte acte care au ca obiect transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii.
Prin urmare, nu intră sub incidenţa acestei modificări de lege succesiunile, în privinţa cărora urmează ca impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare să se calculeze ca şi până acum, prin aplicarea unei cote de 1 la sută din valoarea masei succesorale, cu păstrarea termenului de doi ani, calculat de la data decesului persoanei a cărei succesiune se dezbate, termen în care acest impozit nu se plăteşte.
Fără îndoială, modificarea amintită este binevenită pentru toate persoanele care intenţionează să vândă, să doneze sau să încheie orice fel de tranzacţii imobiliare avute în vedere de acest text de lege, uşurând în mod considerabil cheltuielile suportate de părţi la încheierea actelor notariale în această materie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cum şi când va reacţiona PSD faţă de situaţia din ţară?

Astăzi, de la ora 12.00, se întruneşte Comitetul Executiv Naţional al PSD, pentru luarea unei decizii privind situaţia creată după...

Europarlamentarul Iuliu Winkler: Nu sunt de acord cu decizia guvernului!

„Nu sunt de acord cu decizia guvernului şi consider că a fost o greşeală modificarea Codului Penal şi a Codului...

Anul Nou Chinezesc, întâmpinat la Deva

De peste patru ani, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva face parte dintr-un amplu şi îndrăzneţ parteneriat cultural, alături de Liceul...

Închide