Mesagerul juridic

Modificare importantă a codului fiscal în privinţa tranzacţiilor imobiliare

Doris Visirin, avocat

Începând cu data de 1.02.2017 intră în vigoare, în conformitate cu dispoziţiile art. 9 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 3 din 6.01.2017, o modificare în modul de calcul al impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare, respectiv în privinţa transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor (uz, uzufruct, abitaţie, superficie) acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii.
Conform dispoziţiilor amintite, contribuabilii nu vor mai plăti impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare dacă valoarea tranzacţiei nu depăşeşte suma de 450.000 lei. Peste această sumă, impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare se va calcula de către notarul public, prin aplicarea unei cote de 3 la sută la valoarea ce depăşeşte suma de 450.000 lei.
Actele ce intră sub incidenţa acestei modificări de lege sunt sub aspect notarial, contractele de vânzare, contractele de donaţie, contractele de întreţinere, contractele de schimb imobiliar şi orice alte acte care au ca obiect transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii.
Prin urmare, nu intră sub incidenţa acestei modificări de lege succesiunile, în privinţa cărora urmează ca impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare să se calculeze ca şi până acum, prin aplicarea unei cote de 1 la sută din valoarea masei succesorale, cu păstrarea termenului de doi ani, calculat de la data decesului persoanei a cărei succesiune se dezbate, termen în care acest impozit nu se plăteşte.
Fără îndoială, modificarea amintită este binevenită pentru toate persoanele care intenţionează să vândă, să doneze sau să încheie orice fel de tranzacţii imobiliare avute în vedere de acest text de lege, uşurând în mod considerabil cheltuielile suportate de părţi la încheierea actelor notariale în această materie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura