Comunitate

Minerii de la Dâlja, comemorati astazi

Redactor: Dana Istudor

Astãzi se împlinesc 12 ani de la tragicul accident colectiv de muncã din data de 19 mai 1997, de la E.M. Dâlja, în urma cãruia au fost îndoliate sapte familii din municipiul Petrosani.

Astfel, în urmã cu 12 ani, în abatajul cu front scurt nr. 2311, stratul 3, blocul II, în urma unei puternice explozii de metan, au fost accidentati 12 mineri, sapte dintre acestia pierzându-si viata. În urma cercetãrilor efectuate la acea vreme de cãtre specialistii din cadrul CNH, Inspectoratului Teritorial de Muncã si INSEMEX Petrosani, au fost stabilite drept cauze ale deflagratiei ucigãtoare: nerespectarea prevederilor Prescriptiei Tehnice privind modul de efectuare a operatiei de împuscare, amplasarea gresitã a capetelor de detectie a metanului si defectiuni în aeraj.
Între timp, mina Dâlja a fost închisã, personalul a fost împãrtit pe la celelalte unitãti miniere din Valea Jiului, iar în prezent, când se împlinesc 12 ani de la tragicul eveniment din subteran, terenul fostei exploatãri miniere a fost complet transformat. Tot între timp, pânã si plãcile de marmurã pe care erau inscriptionate numele minerilor care s-au jertfit în lupta pentru cât mai mult cãrbune, de pe monumentul dedicat acestora, au dispãrut una câte una, fiind furate.
În data de 22 mai se împlinesc cinci ani de la producerea unui alt accident colectiv de muncã, înregistrat de aceastã datã la E.M. Uricani. Aici, în anul 2004, în urma altei explozii, înregistrate în abatajul cu banc de cãrbune subminat, panoul 5, stratul 3, blocul III N, orizontul 300, patru mineri au fost accidentati grav, doi dintre acestia decedând în urma rãnilor suferite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.