Politica si administratie

Milioane de români nu plătesc contribuțiile la stat. Cine achită, totuși, taxele?

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate au or­ga­nizat ieri un miting în faţa Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”.

„Cobaii experimentelor”
Protestul a fost urmat de un marş către Ministerul Economiei, Antre­pre­no­riatului şi Turismului (MEAT), Mi­nis­terul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.
„Obiectivul acestui protest este re­du­cerea fiscalităţii pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru mun­că şi cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus ca­pitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 mili­oane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii ro­mâni au ajuns cobaii experimentelor fis­cale făcute de toate guvernele de după 1989″, precizează reprezentanţii BNS.
Potrivit sursei citate, România este singura ţară din Uniunea Europeană şi din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate so­cia­lă au fost mutate în cârca sala­riaţilor începând cu anul 2018. Astfel, contribuţia la sănătate şi cea la sis­te­mul de pensii s-au dublat pentru an­gajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero.
„Astăzi, România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul for­ţei de muncă din UE: 42,8 la sută faţă de 38,6 la sută media europeană! Peste 87 la sută din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile so­cia­le percepute pentru finanţarea sis­te­mu­lui de securitate socială. 82,6 la sută din finanţarea sistemului de pen­sii şi a sistemului de asigurări de sănă­tate se asi­gură din contribuţii plătite de per­soa­nele asigurate, în proporţie de peste 97 la sută aceştia fiind sa­la­riaţi. Sar­cina fiscală pusă pe umerii sala­ri­a­ţilor este mult peste 50 la sută atât cât reprezintă sarcina maximă pre­văzută de Convenţia OIM şi Codul european de securitate socială”, aver­tizează BNS.

Doar 5,6 milioane din totalul de 7,7 milioane de angajați plătesc contribuții sociale
De asemenea, salariile mici şi ta­xa­rea ridicată au făcut ca România să în­registreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69 la sută din­tre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.
Potrivit datelor BNS, în 2023, România avea o populaţie ocupată de 7,7 mi­li­oane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale. Un număr de 2,1 mil­ioane de persoane ocupate nu a plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au be­neficiat de prestaţii. Calitatea pres­ta­ţiilor de protecţie socială este una foar­te scăzută. La 65 de ani, speranţa de viaţă sănătoasă este în România de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la băr­baţi şi 9,9 ani la femei. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura