Mii de contribuabili din Petroşani ar putea primi scutiri la impozit

03 bani2Maximilian Gânju

Circa 7.000 de contribuabili din municipiul Petroşani vor beneficia de o scutire cu 73,3 procente din sumele calculate ca penalităţi de întârziere la plata dărilor locale. Proiectul edililor a fost lansat în dezbatere publică şi dacă va fi aprobat în şedinţa consiliului local, va opera şi în cazul agenţilor economici de pe raza localităţii.
Propunerea de reducere cu peste 70 de procente a penalităţilor de întârziere acumulate până la 30 septembrie 2015 poate suferi modificări, în funcţie şi de sugestiile societăţii civile care vor putea fi transmise iniţiatorilor proiectului până în 22 februarie a.c. Potrivit edililor, în acest fel se urmăreşte creşterea gradului de colectare a taxelor locale, în condiţiile în care municipalitatea risca să se aleagă cu „praful de pe tobă”. În unele cazuri, penalităţile de întârziere sunt mai mari decât impozitele datorate, iar contribuabilul restant nu mai reuşea să-şi stingă creanţa şi nici nu mai avea o motivaţie.
Dacă va deveni lege locală, propunerea nu va opera decât pe o perioadă scurtă de timp, mai exact până la 30 iunie 2016. Numărul celor care vor putea beneficia de scutire se ridică la 7.010 persoane fizice şi juridice plătitoare de taxe şi impozite locale, dar acestea vor trebui să-şi achite dările restante la 30 septembrie 2015 până în ultima zi din martie 2016. Primăria Petroşani a avut de încasat taxe şi impozite locale de la o serie de societăţi care au dat faliment, dar care n-au mai intrat în buget nici după împărţirea la masa credală. În cazul unora dintre aceste firme, penalităţile de întârziere depăşeau chiar şi de câteva zeci de ori sumele stabilite ca impozite locale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.