Mergem înainte: Ce a făcut GUVERNUL PONTA. Ce urmează să facă

07 nistor (122)10 lucruri pe care  le-am făcut în 2013
Am stimulat creşterea economică. În 2013, România a avut cea mai mare creştere economică din UE. Producţia industrială şi producţia agricolă au creşteri economice record în UE.
Am crescut numărul de locuri de muncă stabile din economie. Plus 80.000 de locuri de muncă stabile în economie în România. Italia a pierdut 172.000, Spania 674.000.
Am consolidat stabilitatea macroeconomică. Deficitul bugetar este sub ţinta de 3 la sută din PIB, datoria publică este la 39 la sută din PIB (include bufferul de 5 miliarde euro). Bursa a avut în 2013 cea mai mare capitalizare din ultimii 6 ani plus 43 la sută. Inflaţia este la minim record 1,06 la sută, exporturile sunt la maximum de 50 miliarde euro.
Am crescut încrederea în România. ISD au crescut cu 27 la sută, faţă de 2012, ajungând la maximul ultimilor ani. România se împrumuta la randamente minime istorice şi mai ieftin decât Spania, Italia, Grecia, Portugalia…
Am redus birocraţia fiscală. Raportul Doing Business 2013 realizat de Banca Mondială arată reducerea numărului de taxe de la 113 plăţi pe an în 2012, la 41 în 2013.
Mai mulţi bani pentru România. Am mărit de aproape patru ori gradul de absorbţie a fondurilor europene, acesta ajungând în prezent la 34 la sută, inclusiv prin deblocarea tuturor programelor oprite din cauza corupţiei guvernelor anterioare.
Am făcut reparaţii sociale. Am crescut pensiile. Am mărit salariile. Am crescut venitul minim garantat.
Am guvernat corect. Am plătit datorii din trecut. S-au plătit arierate (datorii mai vechi de 90 de zile) de peste 2,6 miliarde lei pentru medicamente. S-au plătit arierate de circa 1 miliard lei la nivelul autorităţilor locale.
Am mărit subvenţiile pentru agricultori de la 100 de euro în 2011, la 160 de euro în 2014. Rezultatul, producţie agricolă record în 2013.
Am alocat mai mult pentru educaţie şi sănătate. Am inaugurat 230 km de autostradă.

10 lucruri pe care le vom face  în 2014 şi 2015. Continuăm programul USL
Reducem impozitele şi taxele. În 2014, rămâne cota unică, din 2015, reducem impozitarea muncii pentru salariile mici 8 la sută, 12 la sută, 16 la sută. Reducem CAS, scutim de impozit profitul reinvestit, continuăm proiectul de succes al reducerii TVA la pâine cu alte alimente de bază.
Reducerea CAS la angajator. Povara fiscală redusă, mai multe locuri de muncă, consum mai ridicat, conformare voluntară mai mare la plata taxelor.
Scutirea privind profitul reinvestit. Un plus de investiţii, capitalizare pentru mediul de afaceri intern, progres tehnic, costuri reduse, locuri de muncă ş.a.m.d.
Scheme de garanţii de stat şi ajutoare de stat de 440 milioane euro, în special prin noua schemă de garanţii pentru IMM-uri în cuantum de 2 miliarde lei (poate fi extinsă până la 4 miliarde lei). Este primul an din perioada dată când se respectă prevederea legală ca minimum 0,4 la sută din PIB să fie alocat din buget pentru finanţarea IMM-urilor.
Schema de ajutor de stat pentru firmele private care creează minimum 20 noi locuri de muncă. Guvernul va suporta jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale a locurilor de muncă nou create ca urmare a accesării acestei facilităţi.
Sprijinirea producătorilor agricoli prin alocarea de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a sumei de 2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei subvenţii pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi 0,6 miliarde lei, reprezentând plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal;
Stimularea creşterii economice are loc şi prin creşterea investiţiilor publice: acordarea unor împrumuturi nete de 4 miliarde lei în prima jumătate a anului 2014 şi 3 miliarde lei în a doua jumătate a anului 2014;
Creşterea absorbţiei fondurilor europene. Mărirea cofinanţării pentru absorbţia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale; finanţarea programelor de investiţii la nivelul autorităţilor locale, de la 14,6 miliarde lei în anul 2013 la 18,4 miliarde lei în anul 2014, respectiv o creştere de 26 la sută.
Bani pentru stimularea consumului. Creşterea pensiilor cu 3,76 la sută creşterea salariului minim cu 12,5 la sută, creşterea venitului minim garantat cu 4,5 la sută, creşterea ţintită a salariilor bugetarilor (medicilor rezidenţi şi profesorilor debutanţi). Mai intră în economie în 2014 peste 2 miliarde lei despăgubiri pentru plata salariilor tăiate şi 900 milioane lei despăgubiri restituirea proprietăţii şi CEDO.
Reducerea ratei lunare la credite bancare la jumătate pentru cei cu un venit sub medie. Statul le va oferi un credit fiscal de 200 de lei lunar, pentru a-i ajuta. Economia câştiga lichiditate de 4 miliarde de lei timp de doi ani.

Laurenţiu Nistor, deputat PSD,
Colegiul Uninominal nr. 1 Brad-Valea Mureşului

One thought on “Mergem înainte: Ce a făcut GUVERNUL PONTA. Ce urmează să facă

  • 3 martie 2014 la 13:58
    Permalink

    oare in cate zile si-a redactat ineptiile astea statistice ???

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare