Declaraţie politică a senatorului PNL Dorin Păran în sprijinul Judecătoriei Orăştie

07 PARAN D 2Prin declaraţia mea politică, îmi reafirm sprijinul pentru menţinerea în funcţiune a Judecătoriei Orăştie. În ultimii trei ani, am mai făcut acest lucru atât de la tribuna Senatului, cât şi în articole de presă.
Încă de la început, declar că, în calitate de senator PNL al Colegiului nr. 2 Orăştie-Brad şi comunele alăturate, voi vota împotriva desfiinţării Judecătoriei şi Parchetului Orăştie. De asemenea, mă bucur şi de susţinerea celorlalţi colegi parlamentari hunedoreni şi pe această cale ţin să le mulţumesc.
Ştiu că argumentele Grupului interinstituţional (CSM, MJ, PÎCCJ) ţin în principal de evaluarea activităţii instanţelor prin volumul mediu de activitate, fiind stabilit un plafon de 3.600 de cauze. Însă, în subsidiar, mai există şi alte criterii de evaluare, precum: posibilităţile de rearondare a localităţilor, infrastructură, distanţele de parcurs până la sediile instanţelor, situaţia sediilor instanţelor sub aspect juridic şi funcţional, cheltuieli înregistrate.
Luând în considerare criteriile de mai sus, pot fi aduse argumente credibile pentru susţinerea Judecătoriei, cum ar fi:
1. Judecătoria şi Parchetul Orăştie au arondat un număr de aproximativ 60.000 de locuitori. Desfiinţând Judecătoria Orăştie, distanţa de deplasare a cetăţenilor va creşte cu aproximativ 45 km, crescând implicit şi costurile de deplasare pentru cei care au procese pe rol.
2. Orăştia este una dintre cele mai vechi şi cu tradiţie localităţi în domeniul justiţiei. Judecătoria datează din secolul XIX, iar actuala clădire a fost construită cu destinaţie de Judecătorie.
3. Dacă numărul de procese nu este foarte mare, adică ne atingându-se ţinta de 3.600 de cauze, aceasta nu înseamnă că trebuie să pedepsim populaţia pentru că nu are „aptitudini infracţionale“.
4. Din punct de vedere profesional, Judecătoria Orăştie are personal cu o capacitate crescută de management şi de efectuare a actului de justiţie.
Cele de mai sus spuse sunt doar câteva repere de informare pe baza cărora poate fi evaluată situaţia Judecătoriei din Orăştie.
Astfel că, pentru populaţie, accesul la justiţie nu poate fi limitat nici de către resurse financiare, nici de către factorul geografic, ci organizarea Justiţiei trebuie să ţină de alte considerente.
Cetăţenii au nevoie să ştie că există în zona lor o instanţă la care pot avea acces oricând în timpul cel mai scurt.
Judecătoria Orăştie trebuie sprijinită pentru cetăţeni, nu pentru reforme, sau redesenări de hărţi.

Dorin Păran, senator PNL,
Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie-Brad

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare