Mãsuri anticrizã propuse de PNL
Nicolle Ebner
Ultimele date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) indică faptul că România este în plină criză. Aceasta nu a atins încă punctul cel mai de jos, iar scăderea PIB va continua în trimestrele următoare, declară deputatul PNL de Hunedoara, Bogdan Ţîmpău.
Scăderea semnificativă a fiscalităţii
Conform rezultatelor economice publicate recent, economia românească a înregistrat o scădere de 6,2 la sută în primul trimestru al anului, cele mai afectate sectoare fiind agricultura şi industria, cu peste 10 la sută. Scăderea economică a atras diminuarea consumului cu 11 la sută şi cu 9,4 la sută a impozitelor colectate de stat. Deputatul Bogdan Ţîmpău afirmă că cifrele demonstrează clar că măsurile anticriză ale guvernului s-au dovedit ineficiente şi în ciuda declaraţiilor publice, nu există un plan care să ajute redresarea economiei. „Scăderea semnificativă a fiscalităţii este singura măsură care poate ajuta companiile româneşti să îşi refacă bilanţurile contabile şi să stimuleze o reluare a activităţii economice printr-un efect dublu atât asupra cererii, cât şi asupra ofertei. Un astfel de plan de relansare economică, pe care PNL l-a propus încă de la începutul anului, ar fi mult mai eficient şi mai just, decât intervenţiile birocratice ale guvernului”, mai spune parlamentarul liberal.
Ungaria va abandona programul „Prima casă”
Tot din datele furnizate de INS rezultă că sectorul construcţiilor a scăzut cu 9,5 la sută în luna aprilie a acestui an, în timp ce volumul construcţiilor a crescut cu 0,2 la sută în primele luni ale anului. Ajustarea din sectorul imobiliar este necesară şi inevitabilă or, acest lucru nu se poate realiza decât prin relaxarea fiscalităţii. „Programe riscante, costisitoare şi birocratice, precum „Prima Casă“, nu sunt măsuri potrivite pentru ajutorarea sectorului imobiliar, aşa cum o demonstrează experienţa maghiară în această privinţă, unde un program similar de garantare a creditului ipotecar urmează a fi abandonat. Agenţii economici trebuie să fie stimulaţi să se ajute singuri, nu ajutaţi de dragul de a fi ajutaţi sau din motive politicianiste şi expeditive, al căror unic efect va fi acela de a permanentiza criza economică şi de a creşte totodată, dependenţa economiei de deciziile politice cu iz electoral”, specifică deputatul Bogdan Ţîmpău.