ComunitateEducatie si cultura

Mari regizori români la centenar

Prezentarea marilor personalități ale culturii române și universale în ca­drul unor manifestări culturale de­di­cate cu precădere tinerilor a devenit deja o tradiție. Nume celebre din lu­mea literară, din lumea artei, oameni de știință, istorici, mari sportivi, eve­ni­mente memorabile sunt tot atâtea subiecte pe care le facem cunoscute în cadrul unor activități pregătite cu mult profesionalism, anunță re­pre­zen­tanții Bibliotecii Județene.

Pe cele mai mari scene
„Dintre reprezentanții celei de-a șap­tea arte ne-am oprit la centenarul a doi „monștri sacri” ai cinematografiei ro­mâne. Biblioteca Județeană ((Ovid Densu­sianu)) Hunedoara – Deva, cu spri­jinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat o interesantă manifestare cult­ural-educativă desfășurată sub genericul ((Mari regizori români: Ion Popescu-Gopo și Liviu Ciulei)). Viața și creația acestor două mari personalități ale cinematografiei, teatrului, artelor vizuale din România, de la a căror naștere s-au împlinit 100 de ani, au fost amplu prezentate pe baza unei mi­nuțioase documentări.
Talent multilateral, regizorul, sce­na­ristul, actorul Liviu Ciulei (1923-2011) este un nume de referință în teatrul și cinematografia din România, creațiile sale regizorale fiind tot atâtea realizări artistice de mare ținută și originalitate. Ca regizor de teatru, a montat pe cele mai mari scene ale țării, în principal în București, piese celebre din repertoriul românesc și universal: O scrisoare pierd­ută a lui Caragiale, Cum vă place și Furtuna de Shakespeare, Azilul de noap­te de Maxim Gorki, Elisabeta I de Paul Foster, Pescărușul de Cehov, ca să le amintim pe cele mai importante. Talentul regizoral uriaș al lui Liviu Ciulei a fost răsplătit cu importante premii: Premiul I la Festivalul de film de la Karlovy Vary în 1960 pentru Valurile Dunării, premiul pentru regie în 1965, la Festivalul de la Cannes, pentru ecra­ni­za­rea romanului Pădurea spânzuraților, în care a apărut și ca actor, alăturii de celebri actori români Victor Rebengiuc, Anna Szeles, Gina Patrichi, Mariana Mihuț. Liviu Ciulei a fost apreciat și în afara granițelor țării, creațiile sale re­gi­zo­rale din Statele Unite bucurându-se de un mare succes. Al doilea mare re­gizor comemorat la 100 de ani de la naștere, Ion Popescu-Gopo, are un loc cu totul special în cinematografia ro­mâ­nească, în arta filmului de animație. Devenit celebru prin al său „omuleț”, eroul filmului de animație Scurtă istorie, creionat din linii simple, dar expresive, Ion Popescu-Gopo a adus un suflu nou, modern atât în filmul de animație, cât și în cel cu actori unde a ecranizat în spe­cial basme românești (Fata moșului și fata babei, Povestea lui Harap Alb etc.) Pentru Scurtă istorie a fost distins, în anul 1957, la Festivalul de la Cannes cu Palme d’Or, iar pentru alte pelicule a pri­mit premii în Germania, S. U. A., Franța, Cehoslovacia”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura