„Magneţii” dau atac la stâlpii de înaltă tensiune

Maximilian Gânju

Stâlpii metalici de înaltă tensiune au intrat în atenţia hoţilor de fier vechi, care taie segmentele metalice, pentru a le valorifica. Echipele de mentenanţă abia mai răzbesc să repare ceea ce fură „magneţii” peste noapte. Dacă sunt prinşi, hoţii riscă ani grei de închisoare pentru furt calificat, iar poliţiştii sunt pe urmele lor.

Riscă să se prăbuşească

Pagube de zeci de mii de lei sunt înregistrate lunar în Valea Jiului la infrastructura de transport a energiei electrice. „Magneţii” au început să taie segmente din stâlpii metalici de înaltă tensiune, pe care le vând apoi la centrele de colectare a fierului vechi. „Sunt tăiate contravântuirile până la o înălţime de 10 metri, până unde pot ajunge în siguranţă. Însă, se pune în pericol întreg stâlpul, care se poate prăbuşi la un moment dat. Norocul nostru este că majoritatea „caprelor”, cum le numim noi, au fost construite în perioada răposatului, când nu se făcea rabat de calitate la fier. În toate oraşele s-au pus pe tăiat segmentele de contravântuire. Noi mergem şi le înlocuim, pentru că un singur stâlp care s-ar prăbuşi poate provoca pagube imense”, declară un angajat de la Electrica, societate care se ocupă de reparaţiile la infrastructura de transport a energiei electrice în zona Văii Jiului.

Închisoare de până la 15 ani

Poliţiştii sunt pe urmele hoţilor, fiind înregistrate plângeri pentru acest tip de infracţiune. În acelaşi timp oamenii legii verifică şi centrele de colectare a fierului vechi, care nu au voie să primească aceste componente. „Ultima plângere înregistrată la Petroşani a fost în iunie 2012. S-a deschis un dosar penal pentru furtul acestui tip de elemente din zona Saşa şi avem un cerc de suspecţi. Este vorba de furt calificat, infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la trei la 15 ani”, a precizat inspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Poliţie al judeţului Hunedoara. Hoţii de fier vechi atacă şi infrastructura de transport a energiei electrice ce aparţine CNH Petroşani. Mai mulţi stâlpi care sunt situaţi pe drumul care duce spre EM Petrila au fost, – în apropiere de cartierul Bosnia – Petroşani – „ciopârţiţi” de magneţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Vizitatorii Retezatului, întâmpinaţi de un miracol

Încă de cum pui piciorul în Parcul Naţional Retezat, la poarta de intrare de la Cârnic, eşti întâmpinat de un...

A murit la marginea drumului

Un tânăr de 29 de ani din judeţul Mureş, care venise de ceva vreme în zona Văii Jiului, a murit

Incendiu la o hală de textile

Un incendiu puternic a cuprins, ieri după-amiază, o hală din municipiul Lupeni, după ce fulgerele au afectat reţeaua de energie

Închide