Pasaj subteran şi piaţă modernă pentru centrul Devei

  Cristina Ghenea

Zona centrală a reşedinţei de judeţ ar putea căpăta o nouă înfăţişare. Edilii Devei vor să modernizeze întreaga zonă a parcului Opera (n.r. -parcul I.C. Brătianu), în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni.

Două parcări subterane şi arteră pietonală
Proiectul prevede realizarea unui pasaj pe sub Bulevardul Decebal şi construirea a două parcări subterane – una adiacentă Palatului Administrativ şi cealaltă, construită chiar sub parcul I.C. Brătianu. Astfel, traficul rutier va fi direcţionat prin pasaj, iar zona carosabilă, cuprinsă între intersecţia Bulevardului Decebal cu strada Mihail Kogălniceanu şi staţia Opera, va deveni arteră pietonală. „Coborârea în pasaj se va face pe o pantă cu o lungime de câteva sute de metri. Zona pietonală va cuprinde şi parcul, şi Palatul Administrativ, astfel încât să formeze o piaţă. Parcarea de sub parc va avea 190 de locuri şi patru guri de ieşire, iar cea aferentă Palatului Administrativ va avea circa 40 de locuri“, a declarat arhitectul Angela Kalauz.

Investiţie de 6,5 milioane de euro
Edilii Devei susţin că s-au gândit la acest proiect, după ce primăria era la un pas de a pierde o finanţare importantă de la Uniunea Europeană. „Printr-o hotărâre de guvern, Deva a fost desemnată, în 2008, pol de dezvoltare urbană. Astfel, primăriei i-au fost alocate fonduri de peste 14 milioane de euro. Până acum au fost depuse cereri de finanţare pentru cinci proiecte, care însumează o valoare de peste 7 milioane de euro. Diferenţa de 6,5 milioane de euro ar fi trebuit alocată reabilitării centrului istoric al municipiului, dar pentru că proiectul respectiv nu a fost depus până la termenul limită, de 1 iulie, era cât pe ce să pierdem fondurile. De aceea, am regândit de urgenţă ideea şi am luat în considerare proiectul cu pasajul subteran. Urmează să organizăm o dezbatere publică iar din primăvara anului viitor, lucrările vor putea fi demarate“, a precizat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva. Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de 18 luni.

2 comentarii la „Pasaj subteran şi piaţă modernă pentru centrul Devei

 • 1 august 2012 la 11:03
  Permalink

  Da aia de la pompieri si SMURD pe unde mai ies?

 • 1 august 2012 la 19:36
  Permalink

  de ce nu s-a respectat proiectul cu fantana arteziana de langa casa de cultura din Deva si banciile de acolo nu au spatare?In proiect si fotografii se prevedeau spatere~!Oare Deva atat merita,proiect neconcretizat 100%,cu o firma din Bucuresti care au furat spaterele si suruburiile,neinstalandu-le?
  La acest nou proiect ,trebuie sa se aibe in vedere si cand va ploua,se va inunda acest pasaj subteran!ce solutii gasim?proiectul suna bine caci si noua biserica ortodoxa se pune in valoare ca si palatul administrativ.Excelenta idee!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare