Vizitatorii Retezatului, întâmpinaţi de un miracol

Maximilian Gânju

Încă de cum pui piciorul în Parcul Naţional Retezat, la poarta de intrare de la Cârnic, eşti întâmpinat de un prim miracol. Cascada Lolaia, ascunsă bine printre „cotloanele” muntelui, îţi arată doar o părticică din aventura care te aşteaptă în cel mai sălbatic munte al României.

Spectacol plin de culoare
Zeci de mii de turişti care aleg să ajungă în Retezat prin Nucşoara-Cârnic, cu popas la Cabana Pietrele, vizitează o cascadă care şi-a croit loc prin stâncă şi impresionează prin frumuseţe. Chiar dacă nu este foarte înaltă, Cascada Lolaia are o frumuseţe aparte, iar brazii semeţi ieşiţi ca din stâncă şi care se oglindesc în căldarea ei, fac spectacolul să fie plin de culoare. Lolaia este la mică distanţă de bariera de la Cârnic, care permite accesul în Parcul Naţional Retezat, însă este foarte uşor pentru un turist să o rateze în drumul său spre zona Pietrele. Situată la altitudinea de 1.050 metri în partea de nord a parcului, este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului.

Obiectiv pus în valoare
Până în iulie anul trecut, accesul era dificil la cascadă, însă voluntari ai APNR şi Agent Green, jandarmi montani, dar şi alţi temerari au amenajat o potecă cu trepte şi balustrade, astfel ca turiştii să nu se mai accidenteze. Totodată, au fost montate indicatoare şi panouri informative în limbile română şi engleză, iar obiectivul nu mai poate fi ratat de vizitatori. „Pe termen lung, ne propunem să aducem Parcul Retezat la cele mai înalte standarde privind atractivitatea ecoturistică. Doar astfel, putem aduce în zonă turişti români şi din străinătate, care să lase bani membrilor comunităţilor locale, ce asigură servicii de calitate. Sunt convins că odată cu implicarea localnicilor într-un astfel de program, va scădea apetitul şi puterea celor interesaţi de agresiuni asupra parcului”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. Activiştii au dus în vizită la Cascada Lolaia, în urmă cu o lună de zile, o delegaţie de ambasadori din state ca Venezuela, Emiratele Arabe Unite şi Kazahstan, iar oaspeţii au fost invitaţi să ia micul dejun, fermecaţi de susurul Lolaiei. Acelaşi lucru îl pot face şi miile de turişti care vizitează obiectivul de la poarta de intrare în Retezat.

2 comentarii la „Vizitatorii Retezatului, întâmpinaţi de un miracol

 • 1 august 2012 la 23:31
  Permalink

  Apai nu stiu cum vor aduce ei si mai multi turisti straini si romani pe acolo. Eventual daca ii zboara pana la Carnic. Caci drumul de la Nucsoara la Carnic e tot rupt. Nu stiu ce strain o sa-si bage BMW-ul pe acolo ca sa si-o faca bucati.

  Multumim Consiliului Judetean (drumul apartine de CJ) pt drumul pana la Carnic. Se vede interesul lor pt asa ceva!

 • 1 august 2012 la 23:34
  Permalink

  Astia sunt numai cu vorbele. Auzi la ei – sa aduca si mai multi turisti straini. Eventual de la 2 pe luna sa creasca nr la 3 🙂

  Vor sa-i faca sa lase bani comunitatilor locale?! Poate o sa-si lase masinile pe acolo asa cum mi-am lasat-o eu acum 2 saptamani.

  Nu stiu cine administreaza drumul ala dar e o rusine. Se vede cat sunt de incompetenti. Se pricep doar la vorbe si nimic altceva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare