Luncoiu de Jos: fără Zilele Comunei, dar cu apă potabilă asigurată

12 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Adio distracţii pentru multe localităţi hunedorene. Majoritatea administraţiilor publice aveau plănuite Zilele Comunei/Oraşului/Municipiului, însă starea de urgenţă, ce va fi urmată de cea de alertă, pun frână în multe domenii de activitate, printre care şi cel cultural sau de divertisment. Aşa că banii alocaţi pentru asemenea manifestări au fost direcţionaţi către alte capitole bugetare, după cum s-a întâmplat şi la Luncoiu de Jos.

„Aveam programate pentru anul acesta Zilele Comunei, cu desfăşurare undeva la finele lunii iunie, dar situaţia actuală nu ne mai permite să le organizăm în condiţiile de altădată. Plus că nu avem voie să adunăm multă lume laolaltă. Ne-am gândit ca din alocările bugetare stabilite pentru eveniment să achiziţionăm o cisternă de cinci tone, cu încărcare-descărcare automată, care îşi dovedeşte utilitatea nu doar pe timpul pandemiei (cu ajutorul ei facem acţiunile de dezinfecţie de pe domeniul public şi în punctele de tranzit), ci ne va fi foarte folositoare şi ulterior. Spun asta, deoarece meteorologii au previzionat o vară toridă, cu temperaturi extreme şi o secetă pe măsură. Nu există reţea de alimentare cu apă în nici un sat al comunei (suntem cuprinşi în Masterplan-ul judeţean de la Apaprod şi am înţeles că de la anul vor începe lucrările şi aici), iar populaţia are ca sursă de alimentare fântânile din gospodării. De multe ori, oamenii au rămas fără apă, secând fântânile, aşa că am fost nevoiţi să ne ajutăm cum am putut. Prin urmare, consider că a fost o investiţie înţeleaptă, chiar dacă am sacrificat partea cu distracţia. Uneori, trebuie să faci sacrificii. Cred că anul 2020 nu e doar încercat de pandemie, ci şi unul de chibzuinţă în prioritizarea necesarului“, a precizat Călin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Acesta a mai spus că date fiind circumstanţele în care din 15 mai, purtarea măştii în spaţiile închise va deveni obligatorie, ia în calcul achiziţionarea unui număr mai mare de măşti, pentru a ajuta cetăţenii.
„Ne-am pus problema acelora care ar trebui să se deplaseze pe la farmacii, să caute măşti, nu toate având pe stoc. Am discutat pe baza subiectului şi cel mai probabil că vom stabili oferta cea mai avantajoasă din rândul celor primite până acum. Am avut speranţe că Guvernul va face acest pas, cumpărând de la bugetul de stat sau din fonduri europene pentru populaţia care, fie e vârstnică, fie nu are posibilităţi din pricina lipsei veniturilor etc. Dar se pare că nu se va întâmpla asta şi ne reorientăm. Trebuie găsită şi soluţia ideală pentru a le distribui oamenilor cu respectarea măsurilor de prevenţie. Poate apelăm la consilierii locali. Noi am cumpărat măşti pentru angajaţii din primărie, pentru postul de poliţie, poştaş şi totodată, le-am dat şi cetăţenilor care ne-au solicitat. Am pus la dispoziţia comunităţii declaraţii pe proprie răspundere, fiind distribuite prin magazinele alimentare, pe sate, dar se găsesc şi la noi la sediu, fără probleme“, a încheiat primarul, ţinând să le ureze tuturor multă sănătate.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Teatrul de Artă Deva, invitaţie în mediul online

Astăzi, miercuri, de la ora 19.00, Teatrul de Artă Deva vă invită la un spectacol de comedie, care va fi...

În sfârşit, spitalul din Deva se redeschide pentru bolnavii non-COVID!

După ce numărul celor internaţi cu COVID la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a scăzut de la o zi la...

Se redeschide Castelul Corvinilor

Muzeul Castelul Corvinilor îşi va redeschide porţile pentru public din 15 mai 2020. Deşi lucrările de restaurare sunt în plină...

Închide