Lucrările pe fonduri europene din Şoimuş au fost plătite pe facturi false

10 noiembrie 2016 | 9 Comentarii | Publicat in: Actualitate

draia5Natalia Bumbac

Cine este vinovat pentru pierderea finanţării europene şi rezilierea contractului cu autorităţile contractante pentru lucrările la reţeaua alimentare cu apă a satelor din comuna Şoimuş? Este o întrebare la care Ovidiu Draia (foto), administratorul SC Construcţii 5 Vest SRL, firma care a contractat lucrările, a răspuns ieri, într-o conferinţă de presă, argumentând cu documente.
Răspunsul omului de afaceri vine după ce Mihai Irimie, primarul Şoimuşului, l-a acuzat pe el ca fiind vinovat de eşuarea proiectului. Omul de afaceri susţine că la finalul lui 2015, atunci când lucrările trebuiau încheiate şi pe care firma sa le-a subcontractat unei alte societăţi, pentru decontarea banilor de la autoritatea finanţatoare au fost depuse facturi false. Ovidiu Draia nu a nominalizat persoanele care au falsificat şi depus documentele respective, precizând că toată această situaţie este anchetată de DNA.
Trebuia să verifice lucrările
Mai concret, în aprilie 2014, Primăria Şoimuş a încheiat un contract cu SC Construcţii 5 Vest SRL pentru lucrările la reţeaua de alimentare cu apă în satele comunei: Bălata, Bejan, Boholt, Chişcădaga, Păuliş şi Şoimuş, din bugetul local. În iulie 2015, părţile semnează un act adiţional la contract, prin care se arată că lucrările vor continua pe bani europeni, obţinuţi prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Termenul de finalizare a proiectului finanţat din bani europeni a fost stabilit pentru 15 octombrie 2015. Astfel, Ovidiu Draia a arătat că din cauza termenului scurt alocat lucrărilor, le-a subcontractat către SC Prof Com SRL, SC Construcţii 5 Vest SRL rămânând responsabilă de clauzele din contractul încheiat cu Primăria Şoimuş. Omul de afaceri a subliniat că firma sa trebuia să verifice cantitatea, calitatea şi corectitudinea lucrărilor executate în teren de către subantreprenor. După care putea să depună la Primăria Şoimuş facturile pentru decontarea cheltuielilor, documentele trebuind să fie emise de către firma sa. Iar, banii pentru lucrările executate urmau să intre într-un cont al SC Prof Com SRL, conform contractului de subantrepriză, aprobat de Consiliul local Şoimuş.
Falsul, descoperit întâmplător
În 14 decembrie 2015, printr-o pură întâmplare, administratorul SC Construcţii 5 Vest SRL descoperă că la Primăria Şoimuş a fost depusă o factură, în valoare de 1.784.919 de lei cu TVA, în numele firmei sale, dar care nu îi aparţinea. Actul era semnat de către subantreprenor şi avea recomandarea „bun de plată”, cu toate că acesta nu a fost emis şi nici înregistrat în evidenţele firmei sale. Ulterior, Ovidiu Draia a afirmat că a mai descoperit alte trei facturi falsificate, în valoare totală de circa opt milioane de lei, care au fost depuse pentru decontarea banilor europeni. Motiv pentru care omul de afaceri a depus o plângere la IPJ Hunedoara în care semnala neregulile descoperite. Totodată, a trimis mai multe adrese Primăriei Şoimuş în care a arătat că facturile respective nu îi aparţin şi că plăţile nu ar trebui efectuate. Totuşi, banii au fost viraţi de la Primăria Şoimuş în contul SC Prof Com SRL (!?), a susţinut Ovidiu Draia. Pe firul problemei au intrat şi reprezentanţii MFE, care, la rândul lor, au sesizat organele competente privind existenţa unor suspiciuni de fraudă în cazul proiectului derulat în comuna hunedoreană.
Administratorul SC Construcţii 5 Vest SRL susţine că nu vede alt motiv pentru care facturile au fost falsificate, decât dacă la momentul respectiv, lucrările sau nu erau realizate, sau nu erau conforme cu caietul de sarcini. Altă explicaţie la acest lucru nu a găsit.
„Nu este o conspiraţie împotriva lui Irimie”  
Din acel moment, a urmat o serie de „mişcări”, pe care autorităţile locale din Şoimuş le-au făcut pentru a acoperi problemele ivite la proiectul de alimentare cu apă din comună. Cea mai importantă a fost o acţiune în instanţă prin care Primăria Şoimuş i-a cerut SC Construcţii 5 Vest SRL să-şi asume lucrările din comună, despre care administratorul firmei, Ovidiu Draia, spune că „nu au fost finalizate şi au fost plătite în fals”. Doar că instanţa a respins cererea primăriei. Omul de afaceri a spus că în opinia sa, principalul motiv pentru pierderea finanţării europene este modul defectuos în care a fost manageriat proiectul de către primarul Mihai Irimie.
Ca urmare a acestor lucruri, Ovidiu Draia i-a transmis primarului din Şoimuş că a fost nevoit să clarifice situaţia, pe bază de documente, pentru a apăra reputaţia firmei sale, care a fost afectată de declaraţiile lui Irimie. Afaceristul a mai precizat că gestul său nu are legătură cu campania electorală, nu are pe nimeni în spate şi nu este o conspiraţie împotriva lui Irimie, aşa cum susţine primarul comunei hunedorene.

Comentarii (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Rares Trajan spune:

  Daca unul care a fost la furat in Anglia,(carduri)striga hotii,mai este si “om de afaceri” ,atunci ne “bucuram “pentru ca Romania este condusa de hoti si lichele !!!!!
  Nu verifica nimeni cum a reusit sa obtina contracte cu statul si in plus fonduri europene!!????!!!!
  Cred ca nu e tarziu nici acum.

 2. FLORIN spune:

  La puscarie cu cei vinovati.ce o mai tot cotiti

 3. Codin Maticiuc spune:

  Hot, nehot, a obtinut lucrarea cu ajutorul fostului tovaras Irimie. A fost o “licitatie”unde a cstigat Constructii 5 Vest. Rezultatul a fost urmatorul : de la BMW seria 5 cu numar de Bulgaria la BMW X5, ultimul tip si un restaurant in centrul comunei. Astea sunt realizarile primarului Irimie.

 4. gigi spune:

  Nici Draia nu-i mai bun ca tatal sau.Hoti pana in maduva oaselor

 5. clauditza spune:

  Draia e hot si Irimie e sfant ? Ca n-am inteles…

  Doi borfasi, asta sunt cei doi. La puscarie !!!

 6. Rares Trajan spune:

  Ma bucur ca mai sunt si altii care i-mi dau dreptate!!!!!dar degeaba…..el si ei raman cu banii,noi…..cu promisiuni
  Halal tara,halal alesi!!!!!
  Dar totusi,nu verifica nimeni licitatiile si contractele????
  Draia,a mai vrut sa candideze,acum cativa ani ,dar s-a razgandit cand s-a aflat ca a fost la furat in Anglia!!!!!
  Acum de ce nimeni nu se sesizeaza ???????
  De tatal lui Draia nu spune nimeni nimic???ar fi cazul…..
  Va multumesc!

 7. Zika spune:

  Doi boschetari pe care nu-i va prinde Anul Nou acasa! In curand o sa ajunga amandoi la beci…..si atunci sa vedem care scapa primul sapunul la dus!

 8. Nelu Deva (mihaila) spune:

  2 sugaci si el si tac-so!facuta cheie si omorati cu bataia fara martori!

 9. gelu spune:

  NU inteleg , au trecut 3 ani si nu s-a intamplat nimic, pentru ziar vad ca nu prezinta interes ??? voi stiti cine este in spatele acestei furaciuni si va complaceti , de ce ati pus batista pe tambal asteptati sa se prescrie ???Cerd ca platesc bine baieti !!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Captură impresionantă în urma percheziţiilor la cluburile cu „păcănele”

În urma celor peste 300 de percheziţii, de miercuri, la firmele specializate în jocuri electronice de noroc din 29 de...

Pedeapsă cu suspendare pentru fostul consilier local

Florin Ţurcaş (foto), fost consilier local al oraşului Petrila, a fost prins de poliţişti că a oferit spre comercializare la...

Tâlhar periculos căutat de poliţişti

Un tânăr de 23 de ani, din Orăştie, este căutat de poliţişti, fiind acuzat de tâlhărie. Oamenii legii susţin că...

Închide