Actualitate

Lovitură de teatru în greva profesorilor: Elevii vor rămâne cu mediile neîncheiate, anunță sindicaliștii

Profesorii joacă la baionetă în scan­dalul grevei declanșate pentru creș­te­rea salarială. Cadrele didactice au decis să nu încheie mediile eleviilor pentru anul școlar în curs, după ce premierul Ciucă nu le-ar fi invitat la discuții.

Nici un fel de activitate
„Nu avem nici un element care să ne determine să credem că greva poate fi oprită”, a declarat pentru Edupedu.ro Simion Hăncescu, președintele Fe­de­rației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În acest context, profesorii nu vor încheia mediile elevilor, în anul școlar 2022-2023, după cum a spus liderul sindical: „Probabil le va încheia altcineva, nu știu.” Greva va dura atâta vreme cât co­legii noștri hotărăsc acest lucru, spune Marius Nistor, liderul Federației Sindi­ca­telor din Educație. El precizează că în timpul grevei profesorii nu vor desfășura nici un fel de activitate, implicit neîn­che­ierea mediilor elevilor. „Nu va desfășura nici un fel de activitate. Asta implică din start și neîncheierea mediilor elevilor. Nu am fost chemați la negocieri. (…) Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru. Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălțimea așteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei. După mine, dacă ar putea să înceteze chiar azi greva ar fi în regulă, dar cu condiția să existe o ofertă clară, acceptată de colegii noștri. În momentul de față nu există decât varianta unor bonusuri pentru colegii debutanți și cei care lucrează în zone defavorizate. În momentul de față oferta este inacceptabilă”, spune Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Edu­cație.

El a explicat ce înseamnă o „ofertă acceptabilă”
„Dacă vor să dea un semn de încredere ar exista câteva elemente. În pachetul le­gislativ, pe proiectul legii învățământului preuniversitar ar fi trebuit să prindă exact acel salariu debutantului să fie salariul me­diu brut pe economie. Se poate dis­cuta de o creștere salarială până la apa­riția legii salarizării unitare, care să aco­pere rata inflației. Le-am spus tranșant, cel puțin 4000 de lei”, adaugă liderul de sindicat.
Întrebat care este reacția în condițiile în care guvernanții afirmă că România riscă să depășească deficitul bugetar, Marius Nistor a spus: „Ați auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanților în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieșit dascălii în stradă în permanență am vor­bit de deficit, de criză sau de alte eve­ni­mente neplăcute și ni s-a spus să aș­tep­tăm. Nu mai putem aștepta. Așa cum am înțeles că apărarea și sănătatea sunt prioritare, așa și educația trebuie să fie prio­ritate. (…) Suntem dispuși la nego­ciere”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura