Actualitate

Lobby la premier pentru Valea Jiului

Maximilian Gânju02 intalnire avram cu ponta 22 feb 2013 (1)

Conducerea operatorului de apă şi canal din Valea Jiului vrea să convingă Guvernul să contribuie şi cu procentul care ar reveni societăţii pentru un proiect european de reabilitare a infrastructurii. O primă întâlnire cu şeful Executivului a avut loc, iar Ponta l-a asigurat pe Avram de sprijinul său.

Poate dă guvernul şi cele 2 procente

Apa Serv Valea Jiului vrea să atragă 70 de milioane de euro, fonduri europene, în perioada 2014-2020, pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din cele şase localităţi ale regiunii. „Proiectul în valoare de 70 de milioane de euro a fost depus şi este în analiză. Cei de la Comisia Europeană au avut nişte obiecţii care s-au clarificat. Am avut o întâlnire la Ministerul Mediului şi cu cei de la POS Mediu, iar acum, facem demersuri pentru acest proiect”, a explicat Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului. Demersul de care vorbeşte Avram se referă la un fel de subvenţie acordată de Guvern, care ar acoperi contribuţia la proiectul european ce ar reveni operatorului de apă. Practic, pentru proiectul de reabilitare în valoare de 70 de milioane de euro, în procent de 85 la sută din sumă, banii vin de la Uniunea Europeană, Guvernul contribuie prin ministerul de resort cu 13 procente iar comunitatea locală şi operatorul de apă şi canal cu 2 procente.

Discuţii cu premierul Ponta

De aceste două procente ar vrea Avram să scape şi să-l convingă pe premier să le plătească guvernul. Suma nu este deloc de neglijat, mai ales pentru Valea Jiului, unde sărăcia atinge cote ridicate. Directorul Apa Serv Valea Jiului a avut zilele trecute o întâlnire cu premierul Victor Ponta pe această temă şi a rămas ca în această săptămână, să mai existe o rundă de discuţii. „Nu ascund că mă cunosc cu Victor Ponta de multă vreme. M-am întâlnit cu el şi m-a asigurat de tot sprijinul lui. Dacă Valea are probleme, cum ar fi în minerit ori alte domenii, la Apa Serv nu vor fi. Săptămâna aceasta, cel mai probabil, voi avea o nouă întâlnire cu premierul Ponta şi sper să-l conving ca pentru etapa a doua a proiectului european de 70 de milioane de euro, contribuţia noastră şi a Văii Jiului să fie cât mai mică, chiar zero, dacă este posibil”, a precizat Avram.

Toată infrastructura va fi reabilitată

Anul acesta se încheie prima etapă de finanţare prin POS Mediu, iar etapa a doua începe în 2014 şi se vor investi 70 de milioane de euro în reabilitarea reţelelor de canalizare din localităţile Văii, pe o lungime de 44 de kilometri, trei captări, două staţii de tratare a apei, precum şi reţelele de distribuţie a apei, pe o lungime de 64 de kilometri. De asemenea, se mai doreşte şi construirea a patru micro-hidrocentrale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura