Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare

21 iunie 2018 | 4 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Adriana Năstase

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, ieri, sentinţa în dosarul DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea (foto) a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, în legătură cu angajarea la DGASPC Teleorman a două persoane, care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD.

Faptele, concurente cu cele din dosarul ”Referendumul”
Liviu Dragnea a fost condamnat, cu majoritate, la 3 ani şi 6 luni pentru instigare la abuz. Anulează suspendarea în dosarul referendumului. Decizia finală: 3 ani şi 6 luni, cu executare.
Pronunţarea sentinţei în acest dosar a fost amânată de mai multe ori, ultima dată fiind pe 8 iunie, când judecătorii au motivat că au nevoie de timp pentru a studia concluzii scrise depuse de o parte dintre inculpaţi.
La ultimul termen al procesului din 15 mai, procurorul de şedinţă a cerut pentru Liviu Dragnea pedepse orientate spre mediu prevăzut de lege, respectiv şapte ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi doi ani şi şase luni pentru instigare la fals intelectual.
De asemenea, în cazul liderului PSD, procurorul a susţinut că se impune constatarea că faptele din acest dosar sunt concurente cu cele din dosarul „Referendumul“, în care Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendare, astfel impunându-se anularea suspendării şi transformarea într-o pedeapsă cu executare.

Au recunoscut acuzaţiile
Tot pedepse spre mediu au fost solicitate pentru Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, şi Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, pentru acuzaţiile care li se aduc.
Pentru Constantin Claudiu Balaban, şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria, Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, şi Valentina Mirela Marinca, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, anchetatorii au solicitat, având în vedere că au recunoscut faptele, pedepse orientate către minimum pentru acuzaţiile din dosar.
Totodată, în cazul inculpaţilor care au dorit judecarea în procedură simplificată – Anisa Niculina Stoica, Adriana Botorogeanu (cele două angajate la DGASPC Teleorman despre care procurorii spun că lucrau de fapt la sediul Organizaţiei judeţene PSD Teleorman) şi Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare -, DNA a cerut ca aceştia să fie condamnaţi la o pedeapsă orientată către minimum.
În schimb, în cazul fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, procurorul a solicitat încetarea procesului, după ce aceasta a achitat prejudiciul în cauză. Pe latură civilă, DNA a apreciat că fiecare inculpat trebuie să contribuie la repararea prejudiciului adus DGASPC Teleorman.
Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a susţinut că nici un martor din dosarul DGASPC Teleorman nu spune să fi auzit de vreo instigare a lui Dragnea şi că acesta nu era abilitat să controleze Direcţia.
De asemenea, apărătorul a solicitat instanţei să aibă în vedere faptul că persoana despre care se pretinde că ar fi instigat-o Liviu Dragnea, respectiv Anisa Niculina Stoica, a precizat că nu a fost determinată în nici un fel să se angajeze şi să efectueze atribuţiile de serviciu în altă parte.
Liviu Dragnea le-a solicitat magistraţilor să fie achitat, iar în ceea ce priveşte o eventuală obligare a sa de a efectua muncă în folosul comunităţii, el a arătat că face acest lucru de 20 de ani.
„Am afirmat cu tărie nevinovăţia mea. Nu am comis absolut nici una dintre faptele, presupusele fapte, pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu. În ceea ce priveşte munca în folosul comunităţii, eu am fost foarte clar. Am spus că sper să nu se ajungă acolo, am solicitat achitarea şi am mai spus că eu muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani“, a spus Dragnea la finalul procesului.

A început pe fond în 2017
Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016, iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017. Pe parcursul procesului, Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicuşor şi Anisa Stoica şi Ionel Marineci au optat pentru a fi judecaţi prin procedura simplificată, care presupune recunoaşterea vinovăţiei şi scăderea cu o treime a pedepselor, însă ultimul dintre ei s-a răzgândit.
Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman.
În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman.
DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
S-au dat următoarele condamnări:
– Floarea Alesu – 3 ani şi şapte luni şi 20 de zile cu executare
– Rodica Miloş – 3 ani cu suspendare, cu termen de încercare de 5 ani
– Olguţa Şefu – 3 ani de închisoare cu suspendare, termen de încercare 5 ani
– Ionel Marineci – 3 ani de închisoare cu suspendare, termen de încercare de 5 ani
– Valentina Mirela Marica – 3 ani de închisoare cu suspendare, termen de încercare de 5 ani
– Bombonica Prodana, fostă Dragnea – încetează procesul penal, primeşte amendă de 1.000 de lei
– Claudiu Balaban – 3 ani de închisoare cu suspendare, termen de încercare de 5 ani
– Gheorghe Nicuşor – 1 an de închisoare cu suspendare, termen de încercare 3 ani
– Anisa Stoica – 1 an de închisoare cu suspendare, termen de încercare 3 ani
– Adriana Botorogeanu – 2 ani de închisoare cu suspendare, termen de încercare de 4 ani
– Liviu Nicolae Dragnea – achitare pentru fals intelectual, condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare, suspendarea executării din Dosarul Referendumului a fost anulată.

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Nicu spune:

  Sa ma caaac pe familia lui si pe toți susținători psd. Muriți de foame de 29 de ani , dar tot psd votați !!! La pușcărie cu el , si nu uita ca iti vine si Ție rândul !!!

 2. Gioni spune:

  Nicule,totusi,cu cine te certi?Ce ai?

 3. Marian spune:

  La puscarie cu coruptii, indiferent din ce partid fac parte, sau si daca nu fac parte!!! Si TREBUIE confiscate averile acestora, altfel degeaba ajung la mititica!

 4. Deva spune:

  De 29 de ani dupa lovitura de stat din 1989 , si de alti 70 de comunism, fesenism, pesedism, tot asa nasol traim noi romanii.Ajunge cu hotia si cu jaful tarii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Interviu cu Florin Oancea, primarul municipiului Deva. “În şase luni, am reuşit să duc la bun sfârşit ceea ce mi-am propus”

La şase luni de la preluarea mandatului de primar al municipiului Deva, Florin Oancea (foto) se poate lăuda cu multe...

Bulina neagră, 22.06.2018

Iosua Bogdan Bucur, tânăr din Sântămăria-Orlea Pentru că, deşi era sub măsura arestului la domiciliu, a fost prins în trafic,...

Bulina albă, 22.06.2018

Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni Pentru că face eforturi mari în vederea identificării celor mai bune politici, astfel încât...

Închide