Interviu cu Florin Oancea, primarul municipiului Deva. “În şase luni, am reuşit să duc la bun sfârşit ceea ce mi-am propus”

21 iunie 2018 | 3 Comentarii | Publicat in: Interviu

Sorina Popa

La şase luni de la preluarea mandatului de primar al municipiului Deva, Florin Oancea (foto) se poate lăuda cu multe investiţii duse la bun sfârşit, cu o reorganizare a instituţiei şi oameni noi pe funcţii cheie, dar şi cu o altă faţă a oraşului. Mai frumoasă şi mai deschisă, aşa cum merită devenii.

MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe primarul reşedinţei de judeţ, Florin Oancea, ce a reuşit să facă din ce a promis devenilor în această perioadă, scurtă, e adevărat, şi care sunt planurile pentru următorii ani.
– Au trecut şase luni de când v-aţi instalat în fotoliul de primar al Devei. Cât aţi realizat din ce le-aţi promis devenilor în campania de alegeri şi din ce v-aţi propus?
– A fost o muncă foarte intensă. Am fost nevoit să preiau din mers toate problemele. În primul rând, am fost nevoit să continui investiţiile demarate deja. Este vorba de extindere reţele de apă şi canalizare, modernizări stradale. S-a lucrat foarte mult pentru studiile de fezabilitate, fiind demarate proceduri pentru investiţii, utilităţi, drumuri, iluminat public, parcări. Am făcut un inventar al tuturor arterelor din municipiul Deva care necesită reabilitare. Devenii au văzut că întreaga Piaţă a Cetăţii a fost refăcută, chiar şi arterele adiacente. Am început să schimbăm iluminatul public în municipiu, montând LED-uri. Oraşul arată, astfel, mult mai bine luminat noaptea, dar estimăm o scădere considerabilă a facturilor la energia electrică. Ne-am propus ca în acest an, 80 la sută din iluminatul public din Deva să fie cu LED-uri, iar până în primăvara anului viitor să încheiem acest proces.
Apoi, săptămâna viitoare, voi semna la Ministerul Dezvoltării, un nou contract de finanţare pentru alte două blocuri de locuinţe sociale în Cartierul Grigorescu, cu 72 de apartamente şi garsoniere. S-a început montarea platformelor subterane pentru gunoi. În acest an vor fi 30 de asemenea platforme în municipiu.
– Într-adevăr, oraşul are un alt aer, e mult mai aerisit, au apărut florile, care îmbracă bulevardele şi pieţele…
– Am încercat şi sperăm că devenilor le place cum arată oraşul, să dăm o altă faţă municipiului nostru. Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală va ajunge în scurt timp la zi cu tot ce înseamnă tunsul ierbii, zone verzi. Mă preocupă foarte tare cum arată oraşul, să ştiţi.
– Am înţeles că avem şanse de fonduri europene şi în următorii ani, la Deva.
– Avem proiecte şi unele sperăm să fie aprobate, de anvelopări blocuri, pentru reamenajare centru vechi al oraşului, sau Incinta 1 a Cetăţii. Sunt şanse să obţinem 5 milioane de euro pentru acest proiect al Cetăţii.
– Ce faceţi pentru tinerii deveni?
– Într-o lună se va aproba transferul terenului în suprafaţă de 28 de hectare de la Ministerul Apărării în domeniul public al municipiului. Terenul va fi împărţit tinerilor din Deva, pentru construcţia de case. De asemenea, vreau să subliniez colaborarea deosebită cu Academia de Studii Economice Bucureşti. Tinerii deveni vor putea să studieze la Universitatea Artois din Franţa, putând obţine diplome şi de la ASE şi din Franţa. În 7 iulie 2018 vom merge în Italia, la Trento, pentru a încehia o colaborare cu o universitate de acolo
– Aţi început să preluaţi modelul Primăriei Oradea. Veţi continua?
– Este adevărat. Şi prima măsură preluată de la cei din Oradea este mutarea Serviciului de Taxe şi Impozite Locale, o investiţie extrem de importantă şi care va fi funcţională în câteva zile. Acesta va funcţiona de la sfârşitul acestei luni în fosta clădire a Universităţii Ecologice din Deva. Am preluat modelul Primăriei Oradea, un model excelent pentru administraţia publică. Devenii vor avea condiţii foarte bune ca să-şi achite taxele şi impozitele, iar timpul de aşteptare va scădea considerabil.
– Aţi vorbit în ultima vreme de investiţii masive în Deva, mai exact despre 100 de milioane de euro. Despre ce este vorba?
– În următorii doi ani, vor fi investiţii în municipiul nostru care depăşesc 100 de milioane de euro şi se vor realiza 1.500 de locuri de muncă. Am avut nenumărate discuţii cu investitori străini, în această perioadă. Există un real interes pentru a investi în Deva.

Loading...

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Deva spune:

  Florin , te intreb inca odata , cu. Ramane cu construire noii sali polivalente la Deva? CNI a inclus inca de anul trecut sala polivalenta a Devei. Veseti mai jos colaje din ziarele locale din anii trecuti. Florin nu va bateti joc de deveni si de copii devenilor!!demarati proiectul , nu va mai tergiversati. A reusit primaria Deva sa pu a la dispozitie terenul pt aceasta sala?Unde s-a inpotmolit proiectul si de ce ?dorim explicatii clare, nu evitari si nebagari in seama.Devenii si hunedorenii si-au facut planuri. CNI asteapta!noi ce mai asteptam?

  https://www-mesagerulhunedorean-ro.cdn.ampproject.org/v/s/www.mesagerulhunedorean.ro/deva-tot-mai-aproape-de-a-avea-o-sala-de-sport-polivalenta/amp/?amp_js_v=a1&amp_gsa=1&usqp=mq331AQECAE4AQ%3D%3D#referrer=https://www.google.com&amp_tf=De%20pe%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.mesagerulhunedorean.ro%2Fdeva-tot-mai-aproape-de-a-avea-o-sala-de-sport-polivalenta%2F

  http://www.accentmedia.ro/sala-de-sport-pentru-mai-multe-orase_20765.html

  https://glasul-hd.ro/sala-polivalenta-la-deva-tot-mai-aproape-de-realitate-potrivit-edilului-administratia-mai-asteapta-avizul-definitiv-pentru-demararea-lucrarilor/

 2. Om de onoare spune:

  Cred ca Oancea se uita la poza cu alt oras…ca prin Deva este gunoi,murdar,iarba si gard viu ne tuns,autobuzele nu ajung la timp sau deloc(cum sa intampat si azi),de 1500 locuri de munca….pff.”asta da stire”

 3. Mama si sotie spune:

  Nu l-am vrut ….si cu siguranta nu o sa-l mai vreau la conducerea Devei… familia mea incepand cu sarbatorile de iarna a fost schimbata prin lipsirea unor venituri financiare…..dupa luna martie anul curent m-am trezit ca trebuie sa-mi cresc copiii si sa-mi hranesc sotul din venitul meu pentru ca domnul a considerat ca minimul pe economie a unui polistist local pagubeste bugetul Primariei….. dar culmea un pensionar cu venit cat 4 sau 5 politisti locali platiti cu minim pe econimie nu este paguba la buget…..poate considerati ca vorbesc subiectiv….nu…. doar vreau sa arat ca este corupt si ca trece peste niste drepturi ca nu il intereseaza de soarta devenilor…. ce locuri de munca a creat ?….. cu un ghiveci de panselute nu m-a dat pe spate…..stiu oras mai mic care are o economie infloritoare si locuri de munca chiar pentru cei din preajma…. la noi nu sunt prea multe variante….cu postuniversitara terminata… muncesti pe minim de economie daca ai cunostinte in stanga si dreapta. Dezamagita “de ce si cum” a ajuns Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 22.06.2018

Iosua Bogdan Bucur, tânăr din Sântămăria-Orlea Pentru că, deşi era sub măsura arestului la domiciliu, a fost prins în trafic,...

Bulina albă, 22.06.2018

Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni Pentru că face eforturi mari în vederea identificării celor mai bune politici, astfel încât...

Din Bucureşti, Ceia contestă executarea pedepsei la Tribunalul Hunedoara

Iulian Ceia (foto), hunedoreanul condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Comorile dacice I”, a depus la Tribunalul Hunedoara...

Închide