LIVE TEXT. Turul doi al alegerilor prezidențiale, zi decisivă pentru România. CUM VOTEAZĂ HUNEDORENII

16 noiembrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Electorale, Flash

alegeriORA 07.00. Începând cu ora 07.00 s-au deschis toate cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. O singură întârziere s-a produs la secția cu numărul 320 din comuna  Bucureșci, unde s-a pierdut o ștampilă de vot. S-au făcut demersurile necesare, iar aceasta a fost înlocuită, procesul de votare începând de la ora 8.25. Alte incidente nu au fost înregistrate până la această oră. Conform BEJ, 400 252 de hunedoreni sunt așteptați la vot. Pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, 1048 de cadre MAI asigură liniștea, ordinea și buna desfășurare a procesului de vot în perimetrul secțiilor.

ORA 08,30. Președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, s-a prezentat la secția din localitatea Păuliș, la fel ca în primul tur, pentru a-și exprima votul. Cu multă încredere și optimism, a votat pentru o Românie a oamenilor uniți.  ”Este o zi decisivă, în carenistor bun 2 se termină 10 ani de dictatură a Guvernului Băsescu, este o zi în care se termină dezbinarea și ura între români. Am votat pentru un președinte care știe să unească românii, care știe să reprezinte cu dragoste și cu cinste interesele românilor și sper că deseară la ora 21.00, votul pe care eu l-am dat să se adeverească că a fost un vot bun”, a declarat Laurențiu Nistor la ieșirea de la urne.

ORA 10.00.  Până la această oră, prezenţa la vot este apropiată de media pe ţară. Astfel, un număr de 33 452 de hunedoreni au fost la vot, mai precis un procent de 8,37 la sută. Faţă de primul tur al alegerilor din 2 noiembrie, când procentul a fost de 6,54 la sută, astăzi se pare că alegătorii din judeţ s-au prezentat la urne în număr mai mare la primele ore ale dimineţii.

ORA 11.00. A votat la Petroşani, senatorul UNPR de valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu. La ieşirea de la urne acesta a declarat:Am votat pentru un om care este pregătit să facă faţă cu succes funcţiei de preşedinte, am votat pentru un om Vochitoiu la vot 22care cunoaşte Valea Jiului. În perioada imediat următoare mă aştept ca România să redevină un stat puternic european şi românii să redevină ceea ce au fost odinioară … o națiune unită!”

ORA 12.00.  Conform ultimelor date furnizate de BEJ, prezenţa la vot în funcţie de mediul de provenienţă al alegătorilor, este aproximativ egală. Mai exact, în judeţul nostru, procentul pentru mediul urban este de 8,37 la sută iar în mediul rural 8,39 la sută. De asemenea, la secţia de votare numărul 229 din Petrila, a dispărut o ştampilă de vot. Încă nu se cunosc împrejurările în care s-a produs incidentul, prin urmare, cercetările cu privire la acest caz continuă.

ORA 13.00 Până în acest moment, un procent de 27,86 la sută dintre hunedoreni, mai exact 111. 311 de persoane au ieşit la vot. În primul tur, prezenţa a fost de 21,91 la sută la această oră, ceea ce înseamnă că, astăzi, alegătorii s-au mobilizat şi au votat mai mulţi în prima parte a zilei.

Şi deputatul PNL de Hunedoara Eleonora-Carmen Hărău şi-a exprimat opţiunea de vot la orele prânzului, după ce a participat la Sfânta Liturghie. Aceasta a votat la Şcoala Generală nr. 4 din Hunedoara, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidenţiale. “Am votat pentru lucrul bine făcut, în care cred cu putere dintotdeauna, pentru o Românie europeană şi pentru o Românie prosperă“, a declarat Eleonora-Carmen Hărău. 

ORA 15.00. Conform datelor confirmate de BEJ, până la ora prânzului, în mediul urban au votat 27,50 la sută, iar în mediul rural 29,09 la sută dintre alegătorii hunedoreni. La fel ca în turul trecut, mai multe persoane din mediul rural s-au prezentat la urne decât din mediul urban.

Deţinuţii cu drept de vot din Penitenciarul Bârcea Mare şi-au exprimat azi opţiunea datorită demersurilor făcute de BEJ pentru asigurarea accesului la urne. Din totalul de aproximativ 1000 de deţinuţi, 798 au drept de vot, însă doar 784 au făcut acest lucru. “Întregul proces s-a defăşurat în condiţii normale, fără nici un incident. Toţi deţinuţii care au dorit să voteze au fost împărţiţi pentru fiecare din cele trei secţii de votare la care a fost arondat penitenciarul. Astfel, în jurul orei 10.00 s-a încheiat votul în centrul de detenţie fără nici o problemă”, a declarat Florin Berar, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare.foto urna mobila

ORA 16.00. Superioritatea numerică a hunedorenilor prezenţi la urne în al doilea tur faţă de primul tur se menţine şi la ora 16.00, potrivit datelor publicate de BEC. Prin urmare, 45,12 la sută dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la secţiile de votare, asta însemnând că 180. 307 persoane au întrodus buletinul în urnă. Numărul hunedorenilor care au votat în primul tur până la ora 16.00 a fost de 149.867, asta însemnând un procent de 37,49 la sută.

Potrivit datelor oferite de BEC, după cea mai recentă centralizare de la ora 13.00, un număr de 1559 de persoane din judeţul Hunedoara au votat prin intermediul urnei mobile. Faţă de alte judeţe din ţară, Hunedoara se află pe locul trei la acest capitol, după Dolj şi Prahova. La nivelul judeţului, spitalele şi sanatoriile medicale, sunt arondate la un număr de 19 secţii de votare, care au obligaţia să trimită urne mobile pentru ca pacienţii internaţi în instituţiile spitaliceşti să poată vota. Aproape 400 de cereri pentru urna mobilă au primit secţiile de votare la care este arondat Spitalul Judeţean Deva. Mai mult de 200 de solicitări au venit şi din partea celor internaţi la spitalele din Simeria, Petroşani şi Haţeg.

În jurul orei 16.30, preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor, Iulius Firczak (foto), împreună cu soţia, părinţii şi socrul său au votat la una din secţiile de la Casa Maghiară Deva. La ieşirea de la urne Iulius Firczak a declarat: „Am 05 Iulius Firczak 1votat pentru o Românie mai bună, pentru o Românie care să își folosească intregul potențial pentru ca românii, rutenii și toate minoritățile naționale să trăiască mai bine. Îmi exprim satisfacția pentru că rutenii își pot afirma identitatea datorită generozității poporului român, a modului în care instituțiile fundamentale românești, Parlament, Președentie, Guvern, se manifestă față de minoritățile naționale. Cred în destinul fast al României, în soarta favorabilă pentru rutenii din țara noastră și de pretutindeni. Dorim ca procesul democratic să continue, țara noastră să devină membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Prezența în structurile euro-atlantice să fie în continuare garantul suprem al siguranței noastre naționale”, a declarat preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor.

ORA 19.00. Până la ora 16.00, numărul hunedorenilor din mediul urban care s-au prezentat la vot este în continuare mai mic decât a celor din mediul rural. Mai precis, un procent de 42,78 la sută au votat în mediul urban, faţă de 53,26 la sută în mediul rural.

De asemenea, au fost suplimentate buletinele de vot şi autocolantele la câteva secţii de votare. Au fost necesare mai multe buletine de vot la secţia 477 din Fornădie, 410 din Almaşu Mic şi 441 din Dumbrava de Sus. De autocolante a fost nevoie la secţia 325 din Crişcior.

 

 

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Salvamontiştii au salvat un călugăr de la un schit din Retezat

Un călugăr de 75 de ani, de la schitul Dâlma Mare, situat în zona Câmpu lui Neag - Cheile Buţii,...

Condamnat la cinci ani de pușcărie pentru trafic de droguri

           Gheorghe Covaciu, hunedoreanul cercetat pentru trafic de droguri de risc, a fost condamnat la ani...

Incendiul din munții Șureanu, aproape lichidat

Cele opt hectare de pădure din munții Șureanu, care au luat foc miercuri seara, sunt supravegheate în permanență de către...

Închide