Comunitate

Lelese: Invitație la sfințirea Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Runcu Mare

Magdalena Șerban

Parohia Ortodoxă Lelese, împreună cu Primăria și Consiliul Local ale Co­munei Lelese, vă invită Duminică, 7 mai 2023, de la ora 8.00, la sfințirea Bi­se­ricii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Runcu Mare.

Nu se abat de la obiceiuri
Lăcașul a fost construit mai recent (pe lo­cul celui care a ars), are pictură inte­ri­oară executată în anul 2015 de către pic­torul Mara Lucian, este asezat în mijocul satului și aici se săvârșesc slujbele. Nu a fost sfințit niciodată, așa că a venit vre­mea să primească binecuvântare. „Un sat fără credință și credincioși e unul pus­tiu. Așa cum e și un popor. Vă aștept cu mare drag să ne fiți alături. După sfân­ta rugăciune, de la ora 18:00, la Căminul Cultural din Runcu Mare va avea loc Nedeia Pădurenească, de voia bună ur­mând să se ocupe Ionică Ivan și for­ma­ția. După cum se știe, nici un moment im­por­tant din viața comunității nu rămâne necelebrat, fiind marcat cum se cuvine. Nu doar că lumea se va simți bine, ci prin astfel de acțiuni perpetuăm datinile stră­bune. Suntem o zonă pe care o definesc fol­clorul, straiele populare, jocul și în­de­letnicirile. Chiar nu vrem să alterăm sfin­te­le valori pe care înaintașii noștri ni
le-au lăsat”, a transmis primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto).

Oamenii cu suflet au credință
Potrivit datelor oferite de site-ul ad­mi­nistrației publice locale, Parohia Lelese are lăcașe de cult în toate cele 4 lo­ca­li­tăți ale comunei: Lelese, Cerișor, Runcu-Mare și Sohodol. Concret, aici sunt 6 biserici, 2 case parohiale și aproximativ 500 de credincioși, majoritatea orto­docși. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Lelese a fost cons­truită din piatră recuperată din zidurile celei vechi și datează din anul 1874. În de­cursul timpului s-au executat mai multe lucrări de restaurare, a fost pictată după 1996 și resfințită în 2004. Pictura a fost înfăptuită de renumitul pictor Horia Gherghina, sprijinit de Mihail Silvestru. În 2015 s-au refăcut acoperișul și tencuiala exterioară cu ajutorul conducerii locale, a Consiliului Județean Hunedoara și a cre­dincioșilor. Apoi, la Cerișor este Biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, construită din piatră, în jurul anului 1920 (vechea biserică datată în anul 1878 a ars în totalitate). S-au executat lucrări de restaurare, iar în jurul anului 1967, a fost pictată de către renumitul pictor bisericesc Suciu Petru. După 1990 s-au realizat mai multe lucrări de reparații acoperiș, tencuială exterioară, încălzire centrală. La Sohodol este Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, zidită din piatră în jurul anului 1920. Are pictură interioară din 2009 când s-au făcut și lucrări de reparații la acoperiș și tencuieli exterioare. Runcu Mare are trei lăcașuri, unul fiind cel ce urmează să fie sfințit. Mai e Cuvioasa Paraschiva (Bujdulenți), biserică zidită din piatră și Sfinții Apostoli Petru și Pavel (Goruia), biserică din lemn, de foarte mici dimensiuni.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura