Actualitate

Legenda Turnului Babel. Când limbile oamenilor s-au amestecat

Potrivit Bibliei, diversitatea ling­vistică ce se găseşte acum pe ma­pamond îşi are originea într-un singur moment în timp: dis­tru­gerea legendarului Turn Babel, scrie click.ro. Iată ce ne spune legenda Turnului Babel. Pentru că n-au ascultat de poruncile lui Dumnezeu, urmaşilor lui Noe li
s-au amestecat limbile, fiind ne­voiţi să se împrăştie pe toată su­pra­faţa pământului.

Trufia poporului l-a mâniat pe Dumnezeu
Potrivit Genezei, capitolul 8, când au început să se retragă apele potopului, arca lui Noe s-a oprit la baza muntelui Ararat, aflat la gra­niţa dintre Turcia şi Armenia. „După 150 de zile, a început a se scur­ge apa de pe pământ şi a se îm­puţina. Iar în luna a şaptea, în ziua a douăzeci şi şaptea a lunii aces­teia, s-a oprit corabia pe Munţii Ararat. Apa a scăzut me­reu, până în luna a 10-a, iar în ziua întâi a lunii a zecea s-au arătat vârfurile munţilor“. (Facere 8,3-5). Acolo, Noe şi familia sa au început o nouă viaţă. Dumnezeu le-a po­run­cit să nu rămână într-un singur loc, ci să se răspândească, să se înmulţească şi să umple pămân­tul. Dar urmaşii lui Noe au încălcat porunca Sa. Ei s-au aşezat într-o câmpie fertilă între Tigru şi Eufrat (regiune pe care astăzi se află
Siria de Est, o parte din Irak şi Turcia de Sud), formând oraşul Babilon. Aici locuiau singurii oa­menii de pe pă­mânt, care vorbeau aceeaşi limbă.

Vârful să ajungă la cer
Conducătorul oraşului era re­gele Nimrod, „cel dintâi viteaz pe pă­mânt“ (Facere 10,8). El este cel care ar fi ordonat construirea tur­nului Babel, un monument atât de mare încât vârful său să ajungă la cer. Legenda Turnului Babel spune că, încetând să-l mai slujească pe Dumnezeu, oamenii au început construirea turnului cu cărămizi arse, în loc de piatră, şi smoală, în loc de var. Nimrod dorea ca Turnul Babel să fie o capodoperă a ora­şului, un monument construit nu pen­tru a-l venera pe Dumnezeu, ci să-i aducă faimă.
Potrivit unei tă­bliţe de argilă, care se găseşte astăzi în Muzeul Luvru din Paris şi care măsoară 20 de centimetri lun­gime şi 10 cm lăţime, baza tur­nului Babel era pătrată,fiecare la­te­rală având dimensiunea de 90 de metri şi înălţimea de 30 de metri. Pe aceasta erau construite cinci platforme,înalte de 6-18 m.

Oamenii nu s-au mai înţeles
Când au început să construiască turnul,Dumnezeu i-a pedepsit. Astfel, oamenii au fost forţaţi să se despartă şi să se împrăştie pe toată suprafaţa pământului.
„Iată,toţi sunt de un neam şi o limbă au şi iată ce s-au apucat să facă şi nu se vor opri de la ceea ce şi-au pus în gând. Haidem,dar,să Ne pogorâm şi să amestecăm limbile lor,ca să nu se mai înţeleagă unul cu altul“ (Facere 11,1-9). Legenda Turnului Babel din Biblie spune că, după ce Creatorul le-a amestecat limbile pentru a nu se mai putea înţelege, oamenii au abandonat proiectul lor,fiind nevoiţi să se despartă în popoare şi rase. De aici provine şi numele „Babel“,care înseamnă confuzie,amestecare. De la acest eveniment biblic a luat naştere şi expresia „ca la turnul Babel“,care descrie momentul în care oamenii vorbesc,dar nu se pot înţelege.

Mărturii care confirmă existenţa sa
Turnul Babel apare desenat în picturile murale din Saint-Savin,Franţa,precum şi în mozaicurile Catedralei Monreale din Sicilia,Italia. Tema Turnului Babel este iustrată şi în sculpturile care se găsesc în Palatul Dogilor din Veneţia,în tablourile pictorilor renanscentişti Bruegel cel Bătrân şi Rafael şi în ansamblul decorativ al unei încăperi din Vatican,care cuprinde scene din Vechiul Testament.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura