Legea antidoping, adoptată şi în România

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport a fost adoptat de Senat cu unanimitate de voturi, România aliniindu-se astfel ultimelor pre­vederi ale Codului Mondial Antidoping.
„Este o lege absolut esenţială pentru ca spor­tivii români să poată continua să participe la competiţii internaţionale majore. Urgenţa a impus-o obligativitatea ce îi re­venea României de a prelua modificările aduse de WADA Codului Mondial Anti­doping. Doar negocierile şi angajamentele clare asumate de conducerile SGG şi ANAD au dus la amânarea declarării stării de neconformitate a României şi acceptarea unei scurte prelungiri a perioadei de adaptare legislativă în ţară”, se precizează în comu­nicatul de pe site-ul Senatului.
Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj, a declarat că prin acest proiect de lege România s-a aliniat progra­melor antidoping gândite la nivel interna­ţional de WADA.
„Sportivii au dreptul fundamental de a practica un sport curat, fără dopaj și este necesară aplicarea unor programe anti-doping eficiente, gândite la nivel internaţional de Agenţia Mondială Anti-Doping, dar coordonate şi armonizate la nivel naţional de ANAD, pentru depistarea, descurajarea şi prevenirea dopajului în sport. Legea adoptată astăzi este piatra de temelie pentru imple­mentarea tuturor celor de mai sus şi vreau să întăresc informaţia că ANAD este conformă”, a afirmat Cristian Balaj. Statele membre ale Consiliului Europei au convenit, sub egida Convenţiei Antidoping a Consiliului Europei, să se pună bazele unei legislaţii unitare refe­ritoare la prevenirea şi combaterea dopajului în sport.
ANAD a fost declarată luna trecută necon­formă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), alături de alte şapte organi­zaţii, pentru neimplementarea Codului Antidoping Mondial, versiunea 2021.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.