Politica si administratie

Legalizarea cannabisului în scop medicinal, pe ultima sută de metri: dezbatere aprinsă în Parlament

Comisia de Sănătate a Camerei De­putaţilor dezbate, astăzi, utilizarea cannabisului în scop medicinal, ur­mând a fi asculţaţi specialişti din mai multe domenii. Actul normativ, cu­nos­cut sub numele de ”Legea Victoria, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victora – a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pen­tru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări.

Au amânat de patru ani
Alexandra Cârstea, preşedintele Asociaţiei Victoria, a explicat, pentru News.ro, că, astăzi, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, DIICOT, dar şi ai altor instituţii şi se va discuta introducerea pe or­dinea de zi a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal în România.
Actul normativ se numeşte Legea Victoria, iar Alexandra Cârstea este cea care a iniţiat proiectul. Victoria este numele mamei sale, răpusă de cancer în urmă cu mai mulţi ani, pa­cientă care, din cauza complicaţiilor, nu mai putea utiliza medicaţia clasică şi care ar fi avut nevoie de acest tip de tra­tament cu cannabis medicinal. Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, apro­ba­rea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte ţări, printre care şi Germania, Marea Britanie, Grecia.
Alexandra Cârstea a avut în toţi aceşti patru ani mai multe întâlniri cu reprezentanţii mai multor instituţii de la noi şi a organizat două conferinţe ştiinţifice internaţionale pe această temă. A organizat cursuri online pentru me­dici, susţinute de profesorul Michael Barnes din Marea Britanie şi un medic specialist în terapia durerii din Malta şi face parte din 5 asociaţii europene care militează pentru canna­bisul medicinal.

Beneficiile cannabisului medicinal
Renumitul neurolog Michael Barnes din Marea Britanie, care a şi realizat un raport medical cu dovezile utilizării medicale ale cannabisului, raport ce a stat la baza adoptării legii în Marea Britanie, cunoscut ca The Barnes Report, a explicat News.ro că mii de pa­cienţi primesc cannabis medicinal pen­tru durere sau alte afecţiuni pre­cum epilepsia, scleroza multipla sau boala Crohn, în anumite stadii de boală şi la indicaţia precisă a medicului.
„Legea a fost depusă în iulie 2019 la câteva luni după ce a murit mama mea, doamna deputat Dumitrache a iniţiat proiectul de lege la care am lucrat împreună, la sfârşitul anului 2019 a trecut legea tacit de Senat şi de atunci se află la Camera Deputaţilor.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura