Iuliu Winkler: Este esenţială sprijinirea sectorului IMM în tranziţia digitală

IMM-urile, micro-întreprinderile şi start-up-urile trebuie sprijinite, prin finanţări publice şi private, pentru a realiza tranziţia digitală, dar şi pentru a integra tehnologiile şi abilităţile digitale în activitatea lor, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (foto), preşedintele UDMR Hunedoara şi membru în Grupul PPE.
„Prea multe IMM-uri, aşa cum o arată Indi­cele economiei şi societăţii digitale pe 2020 publicat de Comisia Europeană, nu au acces deplin la digitalizare şi au rămas în urma marilor întreprinderi, atât în ceea ce priveşte competenţele digitale, cât şi digitalizarea operaţiunilor lor”, a afirmat Winkler.
Conform acestuia, pandemia de corona­virus a arătat, dacă mai era cazul, nece­si­tatea realizării grabnice a tranziţiei digitale în sectorul IMM.
Europarlamentarul a spus că Grupul PPE re­cunoaşte că este nevoie de crearea la ni­velul UE a unei pieţe unice de date, iar sec­torul IMM nu trebuie să piardă startul, ci să fie, de la bun început, integrat în acest sistem.
„Utilizarea datelor poate conduce la un avantaj competitiv şi poate permite IMM-urilor să beneficieze de avantajele tranziţiei di­gi­tale, în timp ce accentul pus pe alfa­betizarea digitală şi competenţele digitale ar trebui să meargă mână în mână cu conso­lidarea investiţiilor UE în infrastructura digi­tală, precum şi cu îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la date. Trebuie realizate cadre co­merciale şi de reglementare echitabile în toate tipurile de contexte de piaţă, şi anume între întreprinderi, între întreprinderi şi con­sumatori şi între întreprinderi şi guverne”, precizat europarlamentarul UDMR.
Potrivit acestuia, pandemia a demonstrat că tranziţia digitală este extrem de im­portantă, digitalizarea economiei urmând să asigure o mai bună rezilienţă în viitor. ”Este esenţial să sprijinim IMM-urile, micro-în­tre­prin­derile, start-up-urile în acest proces. IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei europene, iar de rezilienţa lor depinde cum, în UE, vom face faţă acerbei concurenţe din partea actorilor globali. Este important să susţinem sectorul IMM pentru face faţă şi unor perspective eco­nomice mai puţin încurajatoare. Unele prog­noze ale OCDE nu exclud posibilitatea ca, în cazul unui alt val grav al pandemiei, pierderea de venituri până la sfârşitul anului 2021 să depăşească orice recesiune din cele în­registrate în ultimii 100 de ani”, a subliniat Winkler.

*Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de depu­taţi din toate statele membre ale UE.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare