Actualitate

Istoria fotbalului și a pariurilor sportive

Fotbalul rămâne sportul rege la nivel global cu cei mai mulți fani, dar și cele mai multe cluburi. Fotbalul are o istorie lungă, fără să-i știm cu exactitate originea. Actuala versiunea a fotbalului a apărut în Anglia, la mijlocul secolului al XIX-lea, însă alte versiuni au existat mult mai timpuriu.

Primele jocuri de echipă ce au implicat o minge datează din vechile culturi mezomaricane, în urmă cu peste 3000 de ani. De menționat că prima minge a fost din piatră. Ulterior, noile civilizații au descoperit cauciucul și astfel a apărut mingea care sare, o caracteristică specială a meciului de fotbal.

Primul joc cu mingea,care implica și lovirea cu piciorul, a avut loc în China în secolele al III-lea și al II-lea î.Hr. sub numele de cuju. Cuju se juca cu o minge rotunda (piele cusuta cu blana sau pene in interior) pe o suprafață plană pătrată. O formă modificată a acestui joc s-a răspândit mai târziu în Japonia și a fost sub numele de kemari practicat sub forme ceremoniale.

Ulterior jocul a evoluat, s-a răspândit la nivel global și a început să fie practicat tot mai mult în școlile din întreaga lume. Primele reguli adecvate au fost stabilite de Cambridge, în 1848. În 1863 a apărut asociația fotbalului din Anglia.

La început, meciurile de fotbal erau de divertisment și erau practicate de clasa muncitoare. La sfârșitul secolului al XIX-lea a avut loc și primul meci cu peste 30.000 de spectatori. Jocul avea să se extindă în curând de către popoarele britanice care au călătorit în alte părți ale lumii, mai ales în America de Sud și India.

Odată cu apariția primelor sporturi au apărut și primele pariuri, oamenii fiind atrași de această particularitate a spectacolului sportiv. Astăzi, industria globală a pariurilor sportive valorează cu mult peste 200 de miliarde de dolari și este una dintre cele mai mari ramuri de divertisment din întreaga lume.

Mulți istorici sunt de acord că originea pariurilor sportive datează din cele mai vechi timpuri și că primul sport popular care a atras pariori a fost cursele de care. Similar cu cursele de cai de astăzi, pariorii puteau miza banii pe poziția finală a participanților.

Câteva secole mai târziu, pariurile pe alte sporturi precum boxul sau fotbalul au luat amploare. Simplitatea fotbalului a favorizat dezvoltarea industriei de pronosticuri și pariuri, deoarece pariorii puteau urmări acțiunea fără prea multă concentrare și fără cunoștințe anterioare. Acest lucru nu s-a schimbat astăzi, deoarece fotbalul deține încă primul loc ca cel mai popular sport din lume.

Odată cu evoluția fotbalului a evoluat și industria pariurilor sportive, iar majoritate țărilor europene au reglementat-o și legalizat-o. După 1990, pe măsură ce tehnologia și internetul au intrat în casele oamenilor, clasicele cazinouri migrează în online și astfel apar primele platforme digitale de pariere.

Acest lucru a facilitat ca tot mai mulți pasionați de sport și pariuri să-și încerce norocul fără a mai fi legați de sălile fizice. În prezent, fiecare poate paria pe diferite meciuri din întreaga lume, iar la fiecare meci există numeroase variante și combinații de pronosticuri. S-a trecut de la clasicul 1X2 la pronosticuri pe diferite alte aspecte ale meciului, cum ar fi numărul de cornere, faulturi, cine marchează sau scor corect.

Pariurile sportive au parcurs cu siguranță un drum lung, din cele mai vechi timpuri, dar încă asistăm la transformarea industriei care se conturează sub ochii noștri. Odată cu pariurile online, au apărut noi tendințe, piețe și oferte care ne atrag tot mai mult.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura