Întronizarea episcopului Devei şi Hunedoarei
Nicolle Ebner
Ieri, în faţa Catedralei Episcopale Sf. Nicolae din Deva, peste 2.000 de credincioşi au participat la solemnul moment al întronizării pe scaunul de Episcop al Devei şi Hunedoarei, a Prea Sfinţitului Gurie.
Liturghie oficiată de 24 de episcopi
Ceremonia de întronizare a Episcopului Gurie al Devei şi Hunedoarei a început la ora 10.00 dimineaţa, la Catedrala Episcopală Sf. Nicolae din Deva, cu o liturghie oficiată de 24 de episcopi, arhiepiscopi şi mitropoliţi, în frunte cu Patriarhul Daniel. Conform canoanelor bisericeşti, ceremonia de întronizare a episcopului noii Episcopii a Devei şi Hunedoarei s-a desfăşurat după liturghie, episcopul Gurie primind împuternicirea canonică de păstorire în toate oraşele şi localităţile judeţului şi puterea de a-şi organiza eparhia pe care a început să o păstorească, de ieri. Patriarhul Daniel i-a oferit Episcopului Gurie însemnele patriarhale, respectiv: Mitra (accesoriul liturgic folosit de arhierei pentru acoperirea capului, având forma coroanei sau diademei de odinioară a împăraţilor bizantini şi simbolizează „cununa de spini a Mântuitorului, precum şi mahrama de pe capul Lui); Engolpionul (insignă arhiereasă de forma unei iconiţe-medalion, e confecţionată din email, aur sau argint şi înfăţişează pe Mântuitorul sau pe Maica Domnului); Crucea pectorală (o insignă a demnităţii arhiereşti, pe care arhiereul o poartă la piept nu numai în timpul serviciului divin, ci şi în timpul vieţii de zi cu zi); Cârja sau toiagul păstoresc (simbolizează puterea de a păstori Biserica şi autoritatea pastorală a arhiereului); Mantia (simbolizează puterea şi plenitudinea slujirii arhiereului).
„Dumnezeu mă va ajuta să-i slujesc cu credinţă pe hunedoreni”
Astfel, de ieri, frumoasa lucrare misionară desfăşurată de Timotei Seviciu timp de 25 de ani în Eparhia Hunedoara, va fi continuată de noul episcop, Gurie al Devei şi Hunedoarei. Arhiepiscopul Timotei Seviciu va rămâne „ajutător al episcopului”, iar la ceas de despărţire de Eparhia Hunedoara, dar şi de „viaţă nouă cu avânt sporit” a noii episcopii, a mărturisit că lasă Episcopia Hunedoarei, spre deosebire de cea a Aradului, cu un număr mult mai mare de biserici construite, preoţi şi mânăstiri. La finalul ceremoniei, episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei le-a spus miilor de credincioşi participanţi la ceremonie că „acum, nu este momentul prezentării unor programe grandioase, dar vom lupta la nivel local pentru unirea activităţii sociale cu cea canonică, pentru organizarea de tabere de tineret, pentru ca tot mai mulţi dintre ei să aibă parte de ore de religie”. Episcopul Gurie a îndemnat oficialităţile judeţene şi parlamentarii prezenţi la eveniment să acorde tot sprijinul pentru desfăşurarea activităţii noii episcopii şi a adresat mulţumiri pentru toţi cei care l-au ajutat şi care au „constelat traseul meu pastoral de până acum”, precum şi celor care i-au predat abecedarul credinţei. „Nădăjduiesc să mă binecuvânteze Dumnezeu cu acelaşi ajutor şi din partea autorităţilor judeţene şi cred că Dumnezeu mă va ajuta să slujesc cu credinţă pe enoriaşii din judeţul Hunedoara”, a mai spus episcopul, în cuvântul său adresat mulţumii.
Eparhie sufragană Mitropoliei Banatului
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa din 18-19 iunie, înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în municipiul Deva şi cu jurisdicţia în judeţul Hunedoara. Noua Episcopie va fi Eparhie sufragană (arondată, subordonată) Mitropoliei Banatului, hotărârea Sinodului fiind determinată atât de argumente de ordin istoric, administrativ, cât şi de numeroasele cereri venite din partea clerului şi a credincioşilor. În judeţul Hunedoara, activează 270 de preoţi şi diaconi în 252 de parohii, cinci protopopiate şi nouă aşezăminte monahale.
În organizarea ceremoniei de Întronizare a Episcopului Gurie al Devei şi Hunedoarei, administraţia judeţeană a luat măsuri speciale de protecţie, iar pentru buna desfăşurare, circulaţia rutieră pe bulevardul Decebal şi străzile adiacente Catedralei Sf. Nicolae a fost închisă pe toată perioada evenimentului.
Sper ca odata cu infintarea Episcopiei ,sa v-a mai ginditi ca vor sporii si puterea rugaciunilor catre Dumnezeu ,iar dumneavoastra care sinteti formatori de opinie sa incepeti sa fiti mai corecti, nu impartiali si tendentiosi in functie de culoarea politica care v-a plateste.