Actualitate

Infrastructura sistemului integrat de gestionare a deşeurilor a ajuns la final

02 deseuriNatalia Bumbac

După mai bine de un an întreg de eforturi intense, ADI „Sistemul Integrat de management al deşeurilor (SMID)” Hunedoara împreună cu Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara au ajuns la momentul la care culeg roadele.

Este vorba de finalizarea proiectului de creare a unui sistem de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ. În acest scop, reprezentanţii celor două entităţi menţionate  mai sus au organizat în perioada 18 – 20 noiembrie simpozionul intitulat „Probleme şi Soluţii în Implementarea şi Operarea Sistemelor Judeţene de Management Integrat al Deşeurilor”. La această manifestare au fost invitaţi reprezentanţii primăriilor din judeţ, ai instituţiilor publice centrale, preşedinţii asociaţiilor intercomunitare pe proiecte similare din ţară şi reprezentanţi ai firmelor care au realizat infrastructura proiectului.

Până la urmă s-a ajuns la un consens
Ieri, delegaţia formată din invitaţi şi gazde a efectuat o vizită la obiectivele proiectului SMID, mai exact la Centrul de management al deşeurilor în localitatea Bârcea Mare, staţia de sortare de la Petroşani şi cele două staţii existente de la Brad şi Vulcan. Doar că până a se ajunge aici, managerii şi firmele constructoare ale infrastructurii proiectului aproape că s-au autodepăşit, realizând construcţiile într-un timp record. Nemaivorbind despre toată documentaţia aferentă care a trebuit întocmită pentru a putea duce la bun sfârşit cel mai mare proiect de infrastructură din judeţ. Un alt punct vulnerabil al SMID a fost punerea de comun acord a tuturor primăriilor din judeţ, constituite în ADI „SMID” Hunedoara, fiecare unitate administrativ teritorială având cerinţe şi condiţii proprii pentru a putea rămâne în această asociere. Toate aceste lucruri au dus la mai multe amânări şi întârzieri, care, într-un final au fost rezolvate, Hunedoara fiind printre puţinele judeţe din ţară care au reuşit să implementeze proiectul finanţat din fonduri europene la termen.

„Proiectul este un succes”
„Cu toată perioada de întârziere a proiectului, din care o parte recuperată, cu problemele de management ale acestuia, cu problemele inerente de înţelegere şi acceptare de către unele consilii locale a soluţiilor legale, instituţionale, tehnice şi sociale, cu creşterea valorii plăţii serviciilor de către populaţie în anumite zone urbane şi rurale, considerăm că implementarea primei etape este un succes. Ne pregătim împreună cu CJ Hunedoara, administraţiile locale, experţii ADI şi AVENSA, din toate punctele de vedere pentru o foarte bună implementare a celei de-a doua etape. ADI Hunedoara va respecta toate prevederile din Statut şi Documentul de poziţie, va colabora în continuare cu toţi factorii implicaţi în proiect pentru o bună funcţionare a sistemului integrat al deşeurilor”, a precizat Ioan Prip, preşedintele ADI „SMID” Hunedoara. Etapa a doua a proiectului se referă la delegarea serviciilor de operare a deşeurilor către firmele care vor câştiga licitaţiile organizate în perioada următoare. Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, până la finalizarea caietelor de sarcini au mai rămas două săptămâni, licitaţiile urmând să se organizeze la începutul anului viitor.

Deponeul ecologic, realizat în timp record
Pentru a vedea rapiditatea cu care s-au construit obiectivele proiectului, luăm ca exemplu Centrul de management al deşeurilor de la Bârcea Mare, constând într-o staţie de sortare şi deponeul ecologic, plus alte construcţii adiacente, realizate de asocierea de firme Strabag – Acomin. Potrivit lui Remus Dăineanu, directorul diviziei de mediu al Strabag, este vorba de o investiţie realizată în 12 luni, aici fiind inclus şi timpul alocat pentru proiectare. Contractul a fost semnat în luna noiembrie, cu o finanţare de 90 de milioane de lei. „Pentru deponeul ecologic am avut termen de realizare opt luni, doar că din cauza modului în care a fost proiectat, am început execuţia abia în luna mai. Astfel, timpul de realizare a scăzut de la opt la cinci luni, ceea ce a însemnat un efort major din partea constructorului”, a precizat Remus Dăineanu. Acesta a mai arătat că la realizarea infrastructurii au fost achiziţionate materiale produse în ţară, doar în cazurile în care nu existau pe piaţa internă s-a apelat la producători externi. Pe lângă toate acestea, un alt lucru important este că atunci când SMID va fi pus în funcţiune, vor fi create aproximativ 150 de locuri de muncă pentru hunedoreni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura