Incendiul de la Feţele Albe, provocat de ritualurile mistico-religioase

Sorina Popa

Un incendiu a izbucnit ieri dimineaţă, în zona Grădiştea de Munte, pe versantul Feţele Albe, în apropiere de cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Trei hectare de litieră de pădure au ars, până ce pompierii au reuşit să izoleze focul. Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, în administrarea căruia se află Cetate Sarmizegetusa Regia, aceasta nu a fost în pericol din cauza incendiului de la Feţele Albe.

„Nu au legătură cu realitatea sau cu normalitatea“
Şeful Ocolului Silvic de la Grădiştea, Nicolae Oproiu, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că la faţa locului au fost găsite candele specifice ritualurilor, incantaţiilor şi rugăciuni făcute de unele grupuri.
„Au ars trei hectare de litieră de pădure. Există riscul ca şi arborii să fie afectaţi, în urma incendiului, dar asta vom vedea la primăvară“, a spus Nicolae Oproiu. Totodată, Vladimir Brilinsky, fostul administrator de la Sarmizegetusa Regia, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN: „În repetate rânduri am semnalat pericolul reprezentat de spectacolele puse în scenă de diferiţi şarlatani, iubitori ai «focului sacru». S-a dat foc la stâlpi din marele templu circular, s-a făcut foc pe altarul de andezit, s-au făcut vetre de foc în mijlocul templelor, atât la Sarmizegetusa Regia, cât şi în celelalte cetăţi şi locaţii din împrejurimi. Din cauza unui astfel de foc sacru au ars, pe Masivul Godeanu, peste 70 de hectare de pădure de răşinoase. Acum a venit rândul Feţelor Albe. Goniţi din Sarmizegetusa de «hulitul» regulament de vizitare şi de prezenţa pazei permanente, aceşti enoriaşi ai unor falşi profeţi şi şarlatani au ales Feţele Albe, inventând poveşti ale locaţiei care nu au nici o legătură nici cu realitatea istorică şi nici cu normalitatea. Preotese trădătoare ale lui Decebal, domniţe caste, izolate acolo, templul cunoaşterii de sine, locul iniţiatic al marilor preoţi daci, izvorul tămăduirii şi multe alte astfel de elucubraţii au fost sădite în minţile necultivate şi naive a sute de persoane aflate în căutarea unor speranţe deşarte sau chiar disperate în căutarea vindecării trupului. Locaţia de la Feţele Albe este monument al patrimoniului mondial. Este parte integrantă a dosarului de clasare a cetăţilor dacice în UNESCO. Au fost afectate iremediabil monumente. Este extrem de grav ce s-a întâmplat şi dacă acum nu se merge până la capăt cu identificarea şi pedepsirea vinovaţilor, înseamnă că ne merităm soarta de condamnaţi ai istoriei“.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.