ActualitateFlash

Inaugurarea Centrului de Dezvoltare Durabilã „Tara Haţegului”

Academia Română a inaugurat, ieri, Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Haţegului-Retezat“, situat în comuna hunedoreană General Berthelot, clădirea conacului ce a aparţinut generalului francez Henri Mathias Berthelot fiind reabilitată în baza unui proiect cu finanţare nerambursabilă, oferită de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein.

O datorie de onoare
Valoarea proiectului se ridică la 2,04 milioane de euro, din care 692.289 euro reprezintă costurile de reabilitare ale conacului, lucrările derulându-se pe perioada unui an de zile. Proiectul Academiei Române a inclus şi fonduri alocate pentru cercetare ştiinţifică şi publicarea, sub egida instituţiei, a mai multor lucrări de specialitate şi de prezentare a Ţării Haţegului.
„Pentru Academia Română, acest proiect reprezintă o datorie de onoare pentru donatorul acestei proprietăţi, generalul francez Berthelot, care a avut o contribuţie remarcabilă în instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial. După retragerea generalului Berthelot în Franţa, acesta donează domeniul şi castelul Academiei Române, care le-a avut în proprietate până în anul 1948. Au urmat vremurile pe care le ştim. Din păcate, castelul a fost o ruină imensă din 1948, până anul trecut. În urma unui efort şi beneficiind de finanţarea Spaţiului Economic European reprezentat de Norvegia, Lichenstein şi Islanda, am demarat proiectul şi am reabilitat acest minunat loc, care va constitui pentru Academia Română un centru de cercetare pentru dezvoltarea durabilă a Ţării Haţegului”, a declarat secretarul general al Academiei Române, academicianul Ioan Păun Otiman.
Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Haţegului-Retezat“ va funcţiona ca bază de cercetare, principalii beneficiari fiind cercetătorii din cadrul institutelor Academiei Române. Clădirea este dotată cu spaţii de lucru, laboratoare, elemente de logistică, sală de conferinţe, dar şi cu posibilităţi de cazare pentru aceşti specialişti. În spatele clădirii, au fost plantaţi peste 1.000 de pomi fructiferi, pe o suprafaţă de două hectare.

Nepotul generalului, prezent la eveniment
La inaugurarea oficială a Centrului, a fost prezent şi un nepot al generalului francez Berthelot, Christian Vigne, care a apreciat eforturile făcute de Academia Română, în vederea reabilitării şi punerii în valoare a conacului. „Sunt emoţionat de această transformare a clădirii. Este ca o pasăre Phoenix, ce a renăscut. Pentru mine este un eveniment deosebit. Poporul român l-a iubit foarte mult pe generalul Berthelot, care rămâne un personaj deosebit pentru relaţiile de prietenie între Franţa şi România”, a spus Christian Vigne.
La inaugurarea proiectului din comuna General Berthelot, au luat parte preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc, ambasadorul Norvegiei în România, E.S. Oystein Hovdkinn, personalităţi din mediul academic şi universitar, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Conacul din comuna hunedoreană General Berthelot a fost donat militarului francez de statul român în anul 1923, în semn de recunoaştere a meritelor acestuia în refacerea şi reorganizarea Armatei Române în Primul Război Mondial. Devenit membru de onoare al Academiei Române, la 1 decembrie 1926, generalul Berthelot a lăsat moştenire castelul Academiei Române. Conacul a fost naţionalizat de comunişti în anul 1948, iar în spaţiul acestuia a funcţionat un sediu de IAS, de-a lungul timpului, imobilul degradându-se continuu şi transformându-se într-o ruină fără uşi, geamuri şi cu pereţii distruşi. Clădirea a revenit în proprietatea Academiei Române în anul 2001. (AGERPRES)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura