Comunitate

În sfârșit, Luncoiu de Jos are șanse reale la o rețea de apă

Magdalena Șerban

Seceta pe care o acuză din ce în ce mai multe zone din județ, iar pe alocuri și lipsa rețelei de alimentare cu apă în regim centralizat reprezintă două mari probleme pe care unii edili le vor re­zol­vate cât mai curând posibil. La Luncoiu de Jos, povestea e veche, încercări au fost multe, dar se pare că a venit vre­mea norocului.

Au pornit singuri la drum
„E o cruce pe care o purtăm de ani buni. Schimbările care s-au produs la nivel de pânză freatică, dar și cele me­te­o­ro­logice, au adus mai mult rău decât puteam anticipa acum un deceniu, de exemplu. Sunt perioade de secetă când oamenii nu au apă nici de băut, dar să o mai dea la animale sau, alt lux, să-și ude grădinile, florile, etc. Fântâna noastră de aici, din zona primăriei, e la mare căutare mai cu seamă vara, când căldurile ard tot ce prind. Unii au mașini și își pot trans­porta singuri bidoanele cu apă, dar ce ne facem cu cei care nu dețin autoturism ori sunt bătrâni și fără puteri. De asta ajutăm cum se poate, în sensul că le du­cem apă la gospodării, cu cisterna de la primărie. Împărțim câțiva metri cubi la fiecare și măcar are omul pe ce să pună mâna, nu să stea până plouă. I-o fi milă bunului Dumnezeu, dar mai trebuie să facem și noi câte ceva, nu să ne bazăm pe ploaie. Master planul dezvoltat de Apa Prod pe fonduri europene încă nu
s-a realizat în ce ne privește, așa că am decis să încercăm și pe cont propriu, nu doar în regim județean, accesând fon­du­rile puse la dispoziție de axa gu­ver­na­mentală Anghel Saligny. Proiectul de introducere a rețelei de apă însumează 13 milioane de lei, iar un altul, accesat prin aceeași pârghie de finanțare și re­pre­zentând rețeaua de canalizare a fost estimat la 36 de milioane de lei. Mai avem unul pentru modernizare de dru­muri prin asfaltare. Deși totul e im­por­tant, fiecare având rol distinct, totuși, dacă am fi puși în situația de a alege, este clar că cel pentru apă este absolut vital”, a afirmat Călin Dud (foto), primarul din Luncoiu de Jos. Alesul a mai precizat că de când a preluat frâiele conducerii lo­cale s-a confruntat cu problema aceas­ta. Din rândul localităților aparţinătoare comunei Luncoiu de Jos, în urma eva­luării pe Master Plan, doar Podele nu a fost considerată eligibilă din cauza cos­turilor, însă prin Anghel Saligny, edilul a ținut neapărat să fie introdus și acest sat, deoarece dorește să le ofere ce­tă­țenilor posibilități, oportunități, drepturi și utilități egale. Reamintim că prin Pro­gramul ”Anghel Saligny” sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, po­duri, apă, canalizare și gaz. Este un de­mers multianual, finanțat de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul Dezvol­tării, Lucrărilor Publice și Administrației, și are ca obiectiv general creșterea coe­ziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări teh­nico-edilitare și de acces la căile de co­municație, îmbunătățirea atât a con­di­țiilor de viață, cât și a standardelor de mun­că pentru toți locuitorii României.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura