Actualitate

In memoriam Nicolae Adam

S-au împlinit 10 ani de la „naşterea pentru eternitate” a sculptorului şi muzeografului hunedorean Nicolae Adam.

În semn de omagiu, pentru acesta, comunitatea în care a trăit şi muncit îi dedică prima manifestare culturală, din seria de trei, ce vor cinsti precursori ai noştri ce au adus un plus valoare vieţii culturale a urbei. Încercăm, astfel, să ridicăm ştacheta, cel puţin la înălţimea piedestalului la care cele trei personalităţi ale Orăştiei s-au ridicat prin propria lor valoare!
Astfel, o expoziţie de artă închinată comemorării sculptorului Nicolae Adam, va fi vernisată astăzi, joi, 27 septembrie, de la ora 18,00, la „Sala Expoziţională” de lângă Moara Cetăţii (Sinagoga) din Orăştie. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate publicului, în premieră, schiţe şi adnotări originale ale diferitelor opere sculpturale realizate sau în stadiu de proiect. Munca artistului plastic orăştian va fi evocată de reprezentanţi ai partenerilor evenimentului.

DCFC0019.JPG

Partener principal al manifestării este Primăria municipiului Orăştie, căreia i s-au alăturat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Filiala Deva a Uniunii Artiştilor Plastici.
Repere biografice:
Nicolae Adam s-a născut în 1938, la Orăştie. A absolvit şcoala Medie de Arte Plastice din Bucureşti, secţia „Sculptură” (1952-1956) şi Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj – clasa profesorului Virgil Fulicea (1956-1962).
După terminarea studiilor funcţionează ca metodist la Casa Creaţiei Populare Deva (1962-1964);
S-a stabilit în oraşul natal, lucrând în domeniul cercetării etnografice şi de artă populară (Muzeul de Artă Populară Orăştie – 1964-1989).
Consilier de specialitate la Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Hunedoara (1990-2000). Membru al U.A.P. (Filiala Deva).
Debutează public cu basorelieful „Dacii în luptă” (1962).
În 1971 întreprinde o călătorie de studii în Cehoslovacia. A participat la expoziţiile organizate la Deva, Sibiu, Craiova, Bucureşti. La prima expoziţie personală, i-au fost remarcate lucrările cioplite direct din lemn, într-o viziune euritmică a formei – LUCIAN BLAGA, o figură statuară; LUPENI 29; macheta de monument PALIA DE LA ORĂŞTIE. (Dan Orghici)

One thought on “In memoriam Nicolae Adam

  • Un om ce a lăsat ceva în urma lui!
    Felicitări celor ce se gândesc la înaintași lor și nu-i uită!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.