Actualitate

Ieri, s-a deschis, la Deva, Salonul hunedorean al cărţii. A fost lansat volumul IV al Monografiei judeţului Hunedoara

07 sebastian bara-director biblioteca jud04Ieri, s-a deschis la Deva, Salonul hunedorean al cărţii. Manifestarea, aflată la cea de a XV-a ediţie, se desfăşoară zilnic, între orele 10 şi 20, la complexul Deva Mall, până în data de 12 octombrie. De subliniat că la acest important eveniment cultural, participă cu standuri 76 de edituri din judeţ şi din ţară.
Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului cultural, mai multe edituri vor organiza lansări de carte pentru volumele tipărite, dar şi pentru cele în format electronic. Cititorii vor găsi la standuri, romane şi cărţi de poezie, de artă şi călătorii, memorii, studii etnografice, manuale şi culegeri pentru toate nivelele de învăţământ, dicţionare şi enciclopedii.
Cu prilejul deschiderii Salonului hunedorean al cărţii, ieri, a fost lansat şi cel de-al patrulea volum al Monografiei judeţului Hunedoara, intitulat „Om, natură, ocupaţii”, lucrare amplă, realizată de un colectiv de autori, coordonat de Biblioteca judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De amintit că primele trei volume ale monografiei au fost lansate anul trecut.
„În acest volum, sub genericul «Om, natură, societate», au fost elaborate texte ce reprezintă rodul unei documentări de arhivă minuţioase. Au fost descoperite şi valorificate informaţii inedite, care până acum nu au fost niciodată făcute publice. Este un volum bazat exclusiv pe documentare, care aduce în faţa cititorului documente de epocă, informaţii aflate în zecile de mii de documente arhivate şi care au fost puse astfel, în mod fericit, în valoare”, a declarat Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.
Volumul se deschide cu prezentarea unor ocupaţii ancestrale care au legătură cu judeţul Hunedoara – cultivarea pământului şi creşterea animalelor, acestea fiind structurate pe două perioade, înainte şi după Revoluţia de la 1848, începând cu primele manifestări din epoca primitivă, continuând cu preocupările dacilor şi romanilor, a locuitorilor acestor ţinuturi din Evul Mediu.
Perioada de după Revoluţia de la 1848 este, de asemenea, bine reflectată, autorii abordând, în timp, realităţile economico-sociale, până la Reforma agrară din 1945. Un capitol aparte este dedicat pădurilor, care au acoperit judeţul Hunedoara în proporţie de 30 la sută. (M.Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura