Icoane furate din Hunedoara, găsite la colecţionari din Bucureşti

Adriana Năstase

Poliţiştii de la Direcţia Investigaţii Criminale sunt pe urmele unei grupări de hoţi de icoane. Aceştia sunt suspectaţi că au furat mai multe icoane de patrimoniu din lăcaşuri de cult declarate monumente istorice, din Hunedoara, Mureş şi Vâlcea.

Le vindeau rapid

Ieri, poliţiştii au descins la mai multe locuinţe din Bucureşti, în vederea identificării şi recuperării unor icoane sustrase în perioada august – septembrie 2011 din opt biserici de lemn, monumente istorice, din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Potrivit IGPR, unele icoane au fost vândute rapid, însă autorităţile au reuşit să recupereze 70 dintre acestea, pictate pe lemn şi sticlă.
În urma percheziţiilor făcute, ieri, în Capitală, au fost recuperate din casele a doi colecţionari, care le-au cumpărat cu bună-credinţă, 14 icoane de patrimoniu, furate în august 2011 din două biserici din judeţul Mureş, valorând în total 200.000 de euro.  Margareta Arsenescu, comisar-şef în cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale (DIC), specializată în patrimoniu cultural naţional, a spus că acţiunea de ieri a fost desfăşurată în cadrul cercetărilor vizând furtul a 114 icoane, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, în august – septembrie 2011, din opt biserici monumente istorice din judeţele Mureş, Hunedoara şi Vâlcea. În noiembrie 2011 şi martie anul acesta, au fost recuperate alte 70 de icoane, celelalte 30 fiind căutate în continuare.

Cinci persoane trimise în judecată

Cele 14 icoane găsite în urma percheziţiilor provin din două biserici din judeţul Mureş, şi au fost furate în luna august, de o grupare formată din cinci persoane, dintre care doi hoţi şi trei tăinuitori, toţi bărbaţi, unii chiar cu vârste înaintate. Aceştia au acţionat liber, intrând prin efracţie în biserici, şi şi-au căutat ulterior cumpărători, cunoscând valoarea obiectelor furate. Toate cele cinci persoane au fost trimise în judecată, în stare de arest, riscând pedepse de până la 20 de ani de închisoare pentru furt calificat. Cercetările în acest caz sunt efectuate în cadrul mai multor structuri, printre care Direcţia de Investigaţii Criminale a IGPR şi Inspectoratul de Poliţie Hunedoara, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Cei doi colecţionari din Bucureşti, unde s-au efectuat ieri percheziţiile, aveau obiectele respective expuse, nu le ţineau ascunse. Valoarea totală a celor 14 icoane este de 200.000 de euro, însă acestea, susţin anchetatorii, au fost cumpărate cu preţuri “mult sub” preţul lor real.

Din ateliere moldoveneşti

Două dintre obiectele prezentate – de mari dimensiuni, pictate pe lemn – sunt icoane bizantine, datate 1539 şi provenind din ateliere moldoveneşti, în valoare de 50.000 de euro fiecare. Alături de acestea, se mai află o icoană de mari dimensiuni, tot pictată pe lemn, care este însă o copie de la începutul secolului al XVIII-lea după o icoană bizantină. Celelalte sunt icoane de Nicula (din atelierele Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj), pictate pe sticlă. Icoanele vor fi returnate parohiilor din care provin, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte 70 recuperate anterior. În privinţa furturilor acestor obiecte valoroase din biserici, anchetatorii spun că lăcaşurile de cult nu sunt, în general, asigurate corespunzător, neavând un sistem de alarmă. Dintre infracţiunile în domeniul patrimoniului cultural, 60 la sută reprezintă furturi din biserici. Totodată, în baza de date de obiecte furate a Poliţiei, figurează peste 900 de icoane, date în căutare din 1990.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare