Guvernul a venit cu trei scenarii pentru începerea cursurilor. Are cineva curajul să-şi trimită copilul la şcoală?

Adriana Năstase

Şcoala începe peste câteva zile, dar lucrurile nu sunt deloc clare în ceea ce priveşte cum vor face cursurile elevii. Gu­ver­nul a venit cu trei scenarii, care îi bagă-n ceaţă pe profesori şi pe elevi.

Verde, galben şi roşu
Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Scenariul 1-Verde: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor nor­melor de protecţie. Scenariul 2-Galben: Participarea zil­nică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul pri­mar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor nor­melor de protecţie. Scenariul 3-Roşu: Participarea tuturor pre­şcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

Vălişoara, cursuri online
„Fiecare unitate şcolară va decide şi îşi va adapta sce­nariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare jude­ţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susţinem ne­ce­sitatea începerii activităţii în unităţile de învăţământ şi, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică şi INSP sprijinim demersurile pentru începerea noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
În judeţul nostru, singura unitate administrativ teritorială care trebuie să meargă pe scenariu roşu este comuna Văli­şoara. Ca să fie în scenariul roşu, o localitate trebuie să aibă o incidenţă de peste trei cazuri de Covid-19, la mia de lo­cu­i­tori. La Vălişoara, unde incidenţa este de 3,52/1.000, elevii nu vor putea merge la şcoală, vor face doar cursuri online.
Mai sunt localităţi care vor aplica scenariu galben, pentru cursuri, Simeria, Petrila, Rapoltu Mare, Băcia, Sarmize­ge­tusa, Certeju de Sus, Lelese, Bucureşci, Orăştioara de Sus. Celelalte localităţi sunt pe scenariu verde.
Totuşi, potrivit directorului executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, consiliile de administraţie de la şcolile care sunt pe scenariu galben acum, pot să funcţioneze pe sce­nariu verde, în funcţie de condiţiile de care dispun acolo.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.