Politica si administratie

Grupurile energetice care funcționează pe bază de cărbune trebuie să intre în conservare

USR s-a angajat prin PNRR, în numele României, să fie închise grupuri energetice care funcțio­nea­ză pe bază cărbune.
Astfel, România este din nou lovită din plin de efectele guvernării dezas­troase ale fostei coaliții de Dreapta din care a făcut parte USR. În prezent, țara noastră se află într-o postură ingrată și trebuie să aleagă între a implementa o măsură proastă sau a pierde miliarde de euro din bani europeni și Guvernul este obligat ca dintre două rele să-l aleagă pe cel mai mic. În mod cert scoa­terea din funcțiune a termocen­tra­lelor nu este o măsură bună, dar e mai puțin rea decât pierderea banilor europeni.
Anul trecut, Guvernul prin Ordo­nanță de urgență a amânat închiderea unor termocentrale pe cărbune, fapt contestat de USR și astfel s-a reușit asigurarea necesarului de energie pentru iarna care tocmai s-a încheiat. Acum, Guvernul este obligat să re­nunțe la prerogativa de a amâna prin simplă hotărâre închiderea unor ter­mo­centrale pe cărbune, la presiunea Comisiei Europene, pentru a nu pierde o plată de sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Re­ziliență (PNRR).
În situația dată, soluția susținută de PSD este aceea de a trece în conser­va­re grupurile energetice care func­țio­nează pe bază de cărbune, astfel încât să fie salvate o parte din locurile de muncă (vor rămâne angajați să asi­gure mentenanța) și să se poată reac­tiva aceste capacități când România se confruntă cu situații de criză ener­ge­tică. Din păcate, în PNRR, negociat în secret de fosta coaliție de Dreapta, se regăsesc o serie de măsuri con­tro­versate care contravin intereselor României și al cetățenilor.

Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura