Grupul PPE susţine readucerea producţiei de medicamente în UE

Grupul PPE susţine readucerea producţiei de medicamente în UE, aceasta fiind una dintre măsurile necesare pentru a evita penuria de produse farmaceutice pe piaţa euro­peană, aşa cum s-a întâmplat în de­butul pandemiei de coronavirus.
„Grupul PPE a sprijinit adoptarea, în această toamnă, în Parlamentul European a unui raport care vine cu recomandări referitoare la preîntâmpinarea unor crize de medicamente aşa cum s-a întâmplat în primăvara şi vara acestui an. Raportul în­deamnă la readucerea în UE a unei părţi cât mai mari din producţia de medicamente”, a afirmat Iuliu Winkler (foto), europarlamentar UDMR, PPE.
Potrivit acestuia, în raport se arată faptul că Europa depinde mult prea mult de producţia de medicamente din ţările terţe, o bună parte dintre acestea fiind produse în India, până la 80% din ingredientele active provenind din China.
„Pandemia ne-a trezit la realitate şi am constatat că această dependenţă ne vulne­ra­bilizează extrem de mult, ne-a arătat cât este de periculos să depinzi în mod exagerat de alte ţări terţe, de lanţurile de aprovi­zio­nare globale, pentru produse vitale precum măştile şi medicamentele. (…) Comisia este îndemnată să consolideze „RescEU”, sis­temul UE de gestionare a dezastrelor, care include, printre altele, mecanisme de sto­care a echipamentelor medicale”, a precizat Winkler.
Conform acestuia, raportul PE trage un sem­nal de alarmă cu privire la faptul că defi­citul în cazul unor tipuri de medica­men­te esenţiale a crescut de 20 de ori între 2000 şi 2018, fiind vorba în special de anti­biotice, medicamente pentru cancer şi me­dicamente utilizate pentru tratarea bolilor sistemului nervos.
*Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European cu 187 de euro­par­lamentari din toate statele membre ale UE.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.