Actualitate

Gropile de gunoi, tot mai neîncăpătoare

Carmen Cosman

Dacă autorităţile nu se grăbesc să amenajeze deponeele ecologice, în doi ani s-ar putea să fim nevoiţi să cerem sprijinul vecinilor, ca să ne depozităm deşeurile.

Doar trei deponee în funcţiune

În judeţul Hunedoara, mai sunt trei deponee de deşeuri menajere deschise, la Deva şi Orăştie, al căror termen de închidere este 16 iulie 2015, respectiv Vulcan, care trebuie închis până la data de 16 iulie 2016. Cele trei preiau deşeurile menajere din întregul judeţ, mai puţin din comunele izolate – cum este Bătrâna sau Bunila – unde s-a acceptat să se folosească vechile amplasamente, din cauză că sunt aproape izolate şi maşinile de gunoi nu pot urca până acolo. După alinierea la normele europene, rând pe rând, s-au închis gropile de gunoi din restul comunelor sau oraşelor şi în locul lor, trebuiau să apară două mari deponee ecologice, unul pe Valea Mureşului şi unul pe Valea Jiului, la Petrila. Dar nici unul dintre ele nu este finalizat. Mai mult decât atât, la Petrila s-a tot schimbat amplasamentul şi deponeul se află la această oră tot în faza de proiect. „Nu există nici o posibilitate de impulsionare a autorităţilor, pentru că, dacă ar fi existat vreo metodă, o aplicam deja. Autorităţile se bazează pe faptul că încă mai au unde depozita deşeurile. Cei din partea de nord şi mijloc a judeţului le aduc la Deva, iar de la Haţeg spre sud, la Vulcan. De asemenea, cei de la Râu de Mori transportă deşeurile în Caraş”, explică Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara.

Amendaţi pentru nereguli

„Din comoditate sau pentru reducerea costurilor, unele primării folosesc vechile gropi de gunoi, care teoretic, sunt închise. Cele din Haţeg, Petrila, Lupeni, Uricani, Geoagiu sau Călan sunt închise şi dacă se depozitează acolo deşeuri menajere, se consideră că este o depozitare necontrolată şi se sancţionează conform legii. Am aplicat asemenea sancţiuni la şase primării. Unele dintre ele au plătit, altele au făcut contestaţie şi ne judecăm în instanţă. Numai anul acesta, am aplicat trei sancţiuni pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor”, a mai spus Cristian Moldovan.

Chiar dacă avem trei gropi de gunoi care funcţionează legal, autorităţile judeţene ar trebui însă să urgenteze amenajarea deponeelor ecologice, pentru că în scurt timp, este posibil să cerem sprijinul vecinilor din Timiş, ca să ne depozităm gunoaiele, după ce gropile noastre se vor umple. „La ora actuală, depozitarea deşeurilor nu reprezintă o problemă, pentru că avem încă trei deponee deschise. Dar, dacă nu se deschid deponeele ecologice, prin 2013-2014 este posibil să avem probleme, din cauză că o să fie pline actualele depozite şi va trebui să cerem ajutorul Timişului”, a arătat şeful Gărzii de Mediu Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura