Comunitate

Gen de spectacol în premieră pe scena teatrului devean: Improshow-ul Devastatorii

Un nou gen de spectacol va fi pe scena Teatrului de Artă Deva, miercuri, 5 octombrie 2022. Publicul amator de artă este invitat de managerul insti­tuției teatrale din Deva să vadă show-ul intitulat “DEVAstatorii”.

De toate
„Spun premieră pentru că nu s-a mai făcut genul acesta de spectacol în teatrul nostru și mă bucur tare mult că am reușit… cam asta nu făcusem, să lucrăm direct cu publicul live. Teatru clasic, con­tem­poran, musical, operă, operetă, spec­tacole cu păpuși, multimedia și video­map­ping da, dar improshow…nu. Zis și făcut, așa că vara aceasta, în timpul vacanței teatrale, am repetat și impro­vi­zat la greu și uite că avem și nume de trupa: Devastatorii (idee de titlu a genialei și tinerei noastre colege, Daria Crișan)”, spune Mihai Panaitescu, managerul teatrului devean.

Singura constantă
„Trupa a fost alcătuită și antrenată de talentatul actor al Teatrului „Regina Maria„ din Oradea, Alin Stanciu, care ne va face onoarea de a deschide acest pe­riplu de spectacole. Încă de cand eram student la teatru, am fost fascinat de spectacolele de improvizație, mai ales de genialitatea membrilor trupei Divertis condusă de Toni Grecu. Improvizația nu este doar un proces de creație, ci devine un stil de viață, renunți un pic la per­fec­ționism și nu mai ții ca toate lucrurile din viața ta să fie perfecte. Îți dai voie să greșești și, mult mai important, să înveți din greșeli. Devii mai glumeț, mai relaxat și mai deschis către oamenii din jur. Tocmai de aceea improvizația și dez­vol­tarea personală merg mână în mână! Ideea e următoarea: „singura constantă din Univers este schimbarea”. Fie că vrei sau nu, lucrurile se schimbă, ține de tine să afli în ce directive.
Dar hai să vedem despre ce este vorba! Improvizație -> improvization -> impro­ve­ment (îmbunătățire) -> to improve (a îm­bunătății) Nu din greșeală aceste cuvinte au aceeași rădăcină! A improviza înseamnă a îmbunătății ceva deja exis­tent. Există mai multe tipuri de impro­vi­zație. Când un actor spune jocuri de im­pro­vizație, se referă la jocuri de minimum 2 persoane care construiesc: o scenă, per­sonaje, intrigă și actiune, toate acestea fără decor, costume sau recu­zită. Improvizația este un act de creație spontan, care trăiește în prezent. Este actorie vie. Nimic nu este planificat dina­inte, actorii primesc din partea publicului doar o locație sau o temă și de acolo… începe distracția! Improvizația cere utili­zarea multor abilități: atenție, creati­vi­tate, memorie, spontaneitate, conexiune cu partenerul, Mă bucur să spun totuși cp improvizația nu se aplică doar pe scena. Iar toate abilitățile, dezvoltate în câteva luni de improvizație, încep să își facă simțită prezența în viața de zi cu zi. Începi să vorbești mai tare și mai clar, pentru că ai învățat pe scenă că e important ce spune personajul tău și publicul trebuie să audă. Ești mai atent la oamenii din jurul tau, pentru că știi de la improvizație că doar find atent la partener, la ce spune si ce face, puteți să construiți mai departe o idee împreună”, susține Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.
Devastatorii sunt: Diana Rotaru, Silviu Ionut Dobre, Roxana Olșanschi, Mihai Panaitescu, Aurelian Gheorghe si mes­terul nostrum, Alin Stanciu.
Hai să ne distrăm împreună, miercuri, 5 octombrie, de la ora 19!

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura