Fostul viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan, scapă de celula închisorii

7 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă în dosarul în care fostul viceprimar al municipiului Hunedoara, Robert Dan (foto), fosta sa soţie Alexandrina Coşăreanu şi doi foşti angajaţi ai primăriei municipiului au fost judecaţi pentru fraude cu fonduri europene. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA, valoarea prejudiciului ajungând la două milioane de lei.

Alături de fostul edil au mai fost judecaţi în dosarul fraudei cu fonduri europene şi Alexandrina Petronela Coşăreanu, soţia viceprimarului, dar şi Aurel Raţă Bugnariu, fostul secretar al municipiului Hunedoara, şi Daniela-Arieta Căpâlnă, fostă şefă a Serviciului Buget Finanţe Contabilitate. Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Robert Dan la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Alexandrina Coşăreanu a fost condamnată la trei ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani. Fostul secretar al municipiului Hunedoara, Aurel Raţă-Bugnariu, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani, iar fosta şefă a Serviciului Buget Finanţe Contabilitate, Daniela-Arieta Căpâlnă, a fost achitată. Sentinţa nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel de părţile din dosar.
Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că Robert Dan a comis faptele de abuz în serviciu şi conflict de interese, pentru care a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la cinci ani şi jumătate de închisoare, dar şi că el a executat condamnarea de cinci ani şi şase luni de închisoare. Asta, pentru că, faptele din acest dosar s-au petrecut concomitent cu altele pentru care fostul viceprimar a fost condamnat şi şi-a executat pedeapsa. De asemenea, judecătorii Curţii de Apel au constatat că legea penală mai favorabilă o reprezintă legislaţia penală în vigoare anterior datei de 01.02.2014. Astfel, Alexandrina Coşăreanu a primit doi ani de închisoare, iar pedeapsa i-a fost suspendată cu un termen de încercare de patru ani, iar Aurel Raţă-Bugnariu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Pe lângă condamnările primite, Robert Dan, Coşăreanu şi Raţă Bugnariu au fost obligaţi la plata prejudiciului stabilit în dosar. Sentinţele Curţii de Apel Alba Iulia sunt definitive.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Robert Dan pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Alexandrina Coşăreanu a fost învinuită de prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată, iar Aurel Raţă-Bugnariu, de abuz în serviciu.
Anchetatorii au susţinut că în perioada 2010 – 2012, Alexandrina Coşăreanu a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la APIA – Centrul Judeţean Hunedoara, cu scopul de a obţine subvenţii pentru perioada menţionată. „Valoarea fondurilor obţinute în acest fel se ridică la suma de 1.875.246,74 de lei, din care 558.076,94 de lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564,74 de lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605,06 de lei fiind sume de bani din bugetul naţional. În acelaşi scop, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, Coşăreanu a solicitat acordarea schemei de ajutor şi pentru o parcelă în suprafaţă de 118,50 de hectare de păşune, aflată în proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Hunedoara şi fără a se organiza o licitaţie publică în vederea atribuirii acelei suprafeţe inculpatei Coşăreanu. Contractul menţionat mai sus a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de cinci ani, fiind semnat din partea Primăriei Hunedoara, la rubrica «Arendator Primar», de către inculpatul Nicolae-Robert Dan, soţul inculpatei Alexandrina Coşăreanu”, informa DNA la data trimiterii dosarului în judecată.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Marşul poştaşilor hunedoreni, la a 40-a ediţie

Sâmbătă, în municipiul Hunedoara s-a desfăşurat cea de a 40 -a ediţie a marşului factorilor poştali, competiţie sportivă la care...

A început modernizarea dispensarului medical din Bârsău

În timp ce unele comune nu au văzut picior de doctor de ani buni, altele se bucură de servicii de...

Închiderea minelor salvează cele două termocentrale?

Ordonanţa de Urgenţă privind darea în plată a activelor din energie, aprobată de Guvern, face parte dintr-un plan pe care...

Închide