Fostul parlamentar de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu a obţinut despăgubiri pentru că a fost arestat

Adriana Năstase

Dan Radu Ruşanu (foto) (71 de ani), fost pre­şedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a obţinut în instanţă, în urma unei sentinţe ce poate fi atacată cu recurs, daune morale în sumă de 75.000 de lei pentru prejudiciul invocat în urma arestării în dosarul “Carpatica Asig”. Ruşanu a fost timp de mai mulţi ani par­la­mentar de Hunedoara.

Ministerul, bun de plată
El a cerut statului despăgubiri de 5 mi­li­oane de lei. Dacă decizia rămâne definitivă, dau­nele trebuie achitate de Ministerul Finanţelor, împreună cu salarii totale de peste 310.000 de lei, pentru perioada mar­tie-septembrie 2014. În decembrie 2018, Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Ruşanu. În cererea adresată instanţei, fos­tul şef ASF a solicitat obligarea Ministerului Finanţelor Publice la plata, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 904.359 de lei, re­pre­zentând daune materiale (cheltuieli de ju­decată – onorarii de avocat – ocazionate de desfăşurarea procesului penal), precum şi a sumei de 784.000 de euro, repre­zen­tând daune materiale (contravaloarea drep­turilor salariale nete neîncasate, pentru du­rata celor 56 de luni calendaristice ale man­datului de preşedinte al ASF).
În martie 2016, patronul Carpatica Asig Ilie Carabulea a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani şi şase luni de închisoare în dosarul ASF, în timp ce fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu a fost achitat.

A fost achitat
Instanţa a decis condamnarea lui Cara­bulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin inter­me­diul cărora deţinea şi controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, pentru constituirea unui grup infracţional în scopul protejării intereselor societăţii de asigurări. Trimişi în judecată alături de el pentru constituirea grupului infracţional, Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, şi Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Ad­ministraţie al SC Carpatica Asig SA, au fost condamnaţi la 4 ani şi şase luni şi respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare. Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al ASF, trimis în judecată pentru că şi-ar fi folosit influenţa în folosul lui Carabulea, a fost achitat. Celelalte persoane acuzate că au aderat la grupul infracţional au primit pe­depse cu suspendare sau au fost achitate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare