Festivalul cultural-patriotic „Ţara Crăişorului“

„Revoluţia de la 1784-785, treaptă de culme a revendicărilor şi luptei moţilor şi românilor ardeleni pentru  drepturi naţionale, sociale, politice, umanitare” a fost tema sub care s-a desfăşurat în comuna Crişcior, la finele săptămânii, ediţia a V-a a Festivalului Cultural-patriotic „Ţara Crăişorului“.
Derulată sub egida şi din iniţiativa Asociaţiei „Ţara Iancului-Iubirea Mea“ din Deva, a Clubului de elevi-voluntari „Crăişorii“ al aceleiaşi Asociaţii (preşedinte Ioan Paul Mărginean), în parteneriat şi o bună colaborare cu Liceul Tehnologic „Crişan“, primăria, şi consiliul local şi Parohia Ortodoxă Română din Crişcior, acţiunea a avut loc cu ocazia împlinirii a 228 de ani de la primul atac al răsculaţilor conduşi de Horia, Cloşca şi Crişan asupra nobililor unguri asupritori. Cu acest prilej, la Troiţa din Crişcior, ridicată cu peste şapte decenii în urmă, au fost depuse coroane de flori de către participanţi.
În prima parte, reuniţi pe terenul de sport al şcolii gimnaziale din cadrul liceului, elevii, elevii-crăişori cu îndrumătorii lor din unităţile şcolare din Brad, Crişcior, Vaţa, Bucureşci, Buceş, Gurahonţ, precum şi invitaţi de la Deva, Braşov, Hălmagiu au oferit un program de cântece şi poezie. De remarcat doina admirabil interpretată de profesoara Corina Tulea, împreună cu doi mici „crăişori“ din Gurahonţ, îndelung aplaudată.
După un schimb de experienţă şi o masă prietenească, organizate şi susţinute de către primărie, Consiliul Local şi Liceul „Crişan“ din Crişcior, a urmat un simpozion cu un număr de 23 de  referenţi. Tuturor referenţilor le-au fost acordate diplome de către organizatori.

Mihaela Aurora Zamfir,
secretar al Asociaţiei „Ţara Iancului Iubirea Mea“

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
PRM Hunedoara vrea cel puţin doi reprezentanţi în Parlament

Hotărâţi să iasă învingători din bătălia electorală de luna viitoare, reprezentanţii PRM Hunedoara îşi pun baza într-o echipă de 10...

A căzut cu motocicleta chiar lângă spital

Un motociclist a ajuns la Spitalul de Urgenţă Petroşani, rănit la picioare şi bazin, după ce a fost victima unui

Bulina neagră 5.11.2012

Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului

Închide