Expoziţie dedicată Societăţii de Istorie şi Arheologie a comitatului Hunedoara

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hune­doara, a pregătit o nouă expoziţie pentru vizi­tatorii săi.
Astfel, începând cu 8 decembrie 2020, cei care trec pragul muzeului vor putea vizita ex­po­ziţia „140 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Istorie şi Arheologie a comitatului Hune­doa­ra”, în Sala Şemineului din palatul Magna Curia.
„În cadrul expoziţiei am dorit să prezentăm, prin materiale ilustrative, principalele aspecte din activitatea acesteia.Şedinţa de constituire a Societăţii de Istorie şi Arheologie a comi­tatului Hunedoara a avut loc pe 13 mai 1880, în sala mare a Casinei Naţionale din Deva. Cu această ocazie participanţii au dezbătut şi votat Statutul, care a fost trimis pentru apro­bare Ministerului de Interne. Acesta a cerut câteva modificări, care au fost introduse, iar Statutul a primit aprobarea finală pe 8 de­cembrie 1880.
Au urmat câţiva zeci de ani de activitate, în care membrii Societăţii au încercat să pună în valoare şi să protejeze bogăţiile istorice şi na­tu­rale ale comitatului Hunedoara, au consti­tuit un muzeu şi o bibliotecă, au realizat nume­roase cercetări de teren (în domeniul arheo­lo­giei, et­no­grafiei şi ştiinţelor naturii), au studiat do­cu­mentele referitoare la istoria comitatului Hune­doa­ra şi au publicat numeroase lucrări ştiin­ţi­fice şi de popularizare referitoare la a­ceastă zonă.
Vizitând expoziţia veţi putea afla informaţii cu privire la activitatea Societăţii de Istorie şi Arheologie a comitatului Hunedoara, la mu­zeul care a funcţionat în cadrul acesteia, la ac­ti­vitatea de cercetare a membrilor săi şi la modul cum a fost administrat Dealul Cetăţii Deva. Acestora li se adaugă scurte biografii ale unora dintre membrii remarcabili ai Socie­tăţii”, precizează dr. Cristina Bodó, cercetător şti­in­ţific, Secţia de Arheologie a Muzeului Ci­vilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare