Actualitate

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Muzeul Național de Istorie a Româ­niei, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspec­to­ratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Hunedoara, a­nunță deschiderea expoziției iti­ne­rante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, situat pe bu­levardul 1 Decembrie, nr. 39. Pentru a marca în avans ziua unirii Princi­pa­telor Române, vernisajul va avea loc luni, 23 ianuarie 2023, la ora 12.00.

 

Piese de patrimoniu

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol sem­ni­ficativ în istoria modernă și con­tem­porană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asu­mat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme rea­lizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”. Vizitatorii vor putea vedea o se­rie de obiecte care provin din Sala de Tradiții a Centrului de Formare Inițială și Con­tinuă al Ministerului Afacerilor Interne din municipiul Orăștie precum: brevete și distincții care au aparținut domnului colonel Bute Ion, șef de stat major al Batalionului 39 Securitate Orăștie și uniforme care au aparținut unor membri ai Trupelor de Securitate. De asemenea, în cadrul expoziției pu­blicul vizitator va avea ocazia să admire fotografii cu militari din cadrul Legiunii de Jandarmi Hunedoara din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, fo­to­grafii care au fost oferite cu gene­ro­zitate de doamna Doba Neli din orașul Curtici, căreia îi mulțumim pentru nobilul gest.
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată în perioada 24 ianuarie – 26 martie 2023, de marți până duminică în intervalul orar 09:00-17:00. Ultimul acces se rea­li­zează cu 30 de minute înainte de în­che­ierea programului de vizitare. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura