Exponatul lunii la muzeul din Deva

Magdalena Şerban

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) aduce în atenţia publicului interesat, în cadrul acţiunii „Exponatul lunii”, o piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Este vorba de o mandibulă fosilă de Theriosuchus, ce aparţine colecţiei de paleontologie a instituţiei, intrând în patrimoniul acesteia în urma descoperirii ei de către paleontologul Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tuştea, din Ţara Haţegului.
„Theriosuchus era o adevărată fosilă vie care a trăit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) şi până în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scoţia, sudul Angliei şi Thailanda. După extincţie a continuat să supravieţuiască printr-un nucleu populaţional în Bazinul Haţeg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indică talia ca nedepăşind un metru lungime, cu membrele lungi ce sugerează apartenenţa la specia mamiferelor mici”, a precizat Dorin Cărăbeţ, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Ştiinţele Naturii de la MCDR Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Curat-murdar şi liberalo-mitingist: Cine a plătit fâs-ul electoral PNL de la Deva?

Ieri, 2 noiembrie, PNL a făcut mare miting la Deva. Partidul lui Orban s-a lăudat iniţial că adună 3.000 de...

Bulina neagră, 3.11.2017

Daniel Vişan, directorul executiv al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public Petroşani Pentru că a venit cu o propunere prin

Bulina albă, 3.11.2017

Denisa Fodor, luptătoare la CNS Cetate Deva Pentru că a cucerit titlul de campioană balcanică alături de echipa României, încheind

Închide