Este mare nevoie de alimentare cu apă în comuna Luncoiu de Jos

Magdalena Șerban

În condițiile în care proiectul de in­tro­du­cere a ­apei în sistem centralizat în mai multe zone din județ, prin Master planul dez­voltat de Apa Prod pe fonduri euro­pene încă nu s-a realizat, cu toate că au trecut anii, primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dud, vrea să-și încerce norocul cu forțe proprii, separat de apartenența la ADI Aqua Prest.

Vrea ce e mai bine pentru localnici
„Plătesc tot oamenii lipsa rețelei de apă, în sensul în care sunt nevoiți să apeleze la fântânile din gospodării (care au, deci sunt oarecum norocoși), unde calitatea apei lasă de dorit. Închiderea minelor a afectat pânza freatică, populația reclamând că în fântâni apar de la diverse coloraturi și până la mi­zerii de tot soiul. Fostele galerii miniere au fost inundate, deci toată acumularea se adună în fântâni. Apoi, aproape în fiecare zi, ce­tățenii vin să-și ducă acasă apă în bi­doane din fântâna comunală care e în fața pri­măriei. Unora le transportăm noi cu trac­torul, dacă sunt bătrâni și greu deplasabili. Să nu punem la socoteală că această apă nu e potabilă! Riscă enorm. În speță o fo­lo­sesc la adăpatul animalelor, iar pentru mân­care, prin fierbere se mai purifică, dar oare e corect? Dacă vor să-și ude grădinile, vara când e foarte cald, se roagă la Dumnezeu să plouă. Cam asta pot face. Ce alte soluții pot avea? Să nu ne mai amintim de pe­ri­oa­dele de secetă prelungită, care sunt din ce în ce mai dese. (…) Am considerat că mai bine să așteptăm să se facă rețeaua prin Apa Prod. De asta nu ne-am retras din aso­cierea cu ADI Aqua Prest, dar acum vrem să schimbăm puțin strategia. Cred că e timpul. Oamenii tot pe mine mă trag de urechi, până la urmă”, a afirmat Călin Dud (foto), primarul din Luncoiu de Jos.

Dacă nu așa, altfel
Alesul a mai spus că dat fiind contextul, momentan se lucrează la documentația aferentă rețelei de apă pentru toate satele comunei, urmând ca până în prima săp­tămână din noiembrie să fie depusă cerere de finanțare prin noul Program Național de Investiții Anghel Saligny, demarat pe axă guvernamentală. Dacă între timp, cei de la Apa Prod materializează proiectul măcar la nivel de debut în teren, atunci se va merge pe principiul primul venit, primul servit. ,,Nu sunt un Gică-Contra, nu acuz pe nimeni, doar că mie oamenii aceștia mi-au acordat în­crederea lor și eu pe ei îi reprezint. Restul e poveste. Caut sprijin pe unde pot și bat la toate ușile până se va face ceva. Asta e singura mea dorință: să se facă! Lansez un ultim apel către toți factorii decidenți (nu contează cine și de unde) să se gândească că suntem în 2021 și s-a descoperit apă pe Marte, dar la noi la Luncoiu nu se poate adu­ce la robinet. Îmi cer scuze dacă deran­jez, supăr sau enervez, dar nu e normal să investim în digitalizare, iar biata bătrânică de 80 de ani să vină la fântâna comunală să-și tragă o găleată de apă”, a mai arătat primarul. De subliniat că proiectul de apă inclus în Master planul județean face parte din Programul Operaţional Infrastructură Mare şi beneficiază de finanţare neram­bur­sabilă de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (85 la sută), Guvernul Ro­mâ­niei prin bugetul de stat (14 la sută) şi auto­rităţile locale, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Aqua Prest Hunedoara (1 la sută). Din rândul loca­li­tăților aparţinătoare comunei Luncoiu de Jos, în urma evaluării, doar Podele nu a fost considerată eligibilă din cauza costurilor, însă conducerea administrativă susţine poate rezolva problema prin noua șansă ce s-a ivit pe filiera guvernamentală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.