Eveniment

Epava unui elicopter prăbuşit, cărată la fier vechi de hoţi

Maximilian Gânju

Resturile unui elicopter prăbuşit la finele lunii februarie 2005, în zona Polatişte din Valea Jiului, au ajuns la centrele de colectare a fierului vechi.

Chiar dacă se află la o distanţă de circa 20 de kilometri de Petroşani, „magneţii” – cum sunt numiţi hoţii de fier – din Valea Jiului nu s-au dat bătuţi de la o misiune aproape imposibilă. În decurs de câţiva ani, aceştia au „curăţat” tot ce se putea de pe epava aparatului de zbor care s-a prăbuşit la începutul anului 2005 în munţii din zona Polatişte. Bucăţile de aliaj care au putut fi dislocate de pe elicopterul rusesc au fost coborâte din munte în spate de către ciupercari şi culegătorii de fructe de pădure.

„Pentru mulţi nu merita efortul, dar cum pentru alţii foamea este mare, au trecut peste lene şi au dezmembrat, cărând apoi cu spinarea tot ce se putea de pe elicopter. Aluminiul i-a interesat în primul rând, deoarece se plăteşte mai bine la centrele de colectare. Aparatul nu putea fi coborât din munte, ar fi fost o cheltuială prea mare şi după accident şi anchetă s-a luat ce era important iar mormanul de fiare a rămas acolo, reprezentând o pâine pentru alţii sau o sticlă de tărie, după caz. Oricum, nimeni nu s-a plâns că ar fi fost prejudiciat”, spun surse bine informate.

În urmă cu mai bine de cinci ani, un elicopter care deservea Spitalul din Petroşani şi în care se aflau patru persoane, s-a prăbuşit în apropierea unui drum forestier, pe Valea Polatiştei. Echipajul, format din doi cetăţeni moldoveni şi doi lucrători ai ocolului silvic, plecase să împrăştie hrană animalelor sălbatice din munţi. Doi dintre cei patru aflaţi în aparat şi-au pierdut viaţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura